Sup Ketam Nipah Dipercayai Jadi Penawar Denggi

Tukang masak di Restoran Makanan Laut Aqua 8, Mohd Sabri Ahmad, 37, mengakui sup ketam Nipah adalah hidangan paling laris pada masa kini kerana ia dipercayai dapat membantu menyembuhkan pesakit denggi dengan cepat. -fotoTHESTAR/ZabidiTusin
KUALA TERENGGANU: Dalam kes demam denggi, ada yang percaya bahawa sup ketam dapat membantu!

Menurut seorang pemilik restoran, Siti Mastura Ali, permintaan sup ketam Nipah di restorannya telah meningkat berikutan wabak denggi di negeri ini.

Katanya hidangan itu tidak disediakan  bertujuan menjadi ubat tradisional kepada penyakit denggi tetapi dengan tidak semena-mena, pelanggannya mendapati mereka cepat sembuh selepas mencuba sup itu.

"Saya mula perasan apabila pelanggan memesan sup untuk dibawa pulang.

"Kemudian saya mendapat tahu mereka telah membawanya untuk diberikan kepada ahli keluarga mereka yang dimasukkan ke hospital berdekatan (Hospital Sultanah Nur Zahirah)," katanya.

Permintaan untuk supnya yang kini digelar 'sup denggi' telah meningkat dua kali ganda, malah ada satu tahap di mana restoran itu kadangkala tidak dapat menampung permintaannya.

"Susah nak cari ketam Nipah dan ia perlu ditangkap hidup-hidup dan dibeli segar setiap hari.

"Kalau dibekukan, ia cepat reput," katanya kepada The Star ketika ditemui di Restoran Makanan Laut Aqua 8 di Kampung Panji Alam, salah sebuah kawasan panas denggi di sini.

Menurut Jabatan Kesihatan Negeri, Panji Alam adalah salah satu kawasan wabak denggi yang paling teruk terjejas, dengan dua daripada tiga kematian di negeri ini datang dari kampung ini.

Pengamal perubatan alternatif Norhayati Ismail, 36, berkata memilih untuk tidak menghantar anaknya ke klinik dan telah merawat anaknya yang berusia sembilan tahun dengan ubat homeopati apabila dia dijangkiti denggi minggu lepas.

Katanya, keadaan anaknya itu bertambah baik dalam masa dua hari selepas dia telah diberi makan sebatian yang diperbuat daripada daun betik, spirulina dan sup ketam.

"Jika dia masih belum pulih, sudah tentu saya akan membawanya ke hospital," katanya ketika ditemui di Rumah Sihat, juga terletak di kampung itu.

Norhayati berkata tidak ramai jiran bertanyakan tentang rawatan alternatif itu daripadanya, kerana kebanyakan terus pergi ke hospital selepas kawasan itu diisytiharkan sebagai kawasan wabak.

Ditanya mengenai keberkesanan perubatan alternatif, Pengarah Jabatan Kesihatan negeri Dr Mohammad Omar menyebutnya sebagai satu bentuk makanan tambahan, bukan pengganti untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

"Ya, terdapat kajian yang mencadangkan beberapa perkara seperti daun betik yang boleh membantu tetapi ia adalah satu perkara kecil. Jika anda sakit, pergilah ke hospital," nasihat beliau.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain