suria

PAS Selangor Beri Amaran 'Ancaman' Baharu

KUALA SELANGOR: PAS Selangor sedang menghadapi 'ancaman' baharu dan ia datang daripada bekas ahli parti Islam itu, kata Datuk Iskandar Samad.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS berkata, walaupun Barisan Nasional (BN) dan Umno merupakan musuh tradisi PAS, parti itu perlu berhati-hati dengan 'musuh baharu' tersebut.

Walaupun beliau tidak menyebut mana-mana nama, adalah dipercayai bahawa kenyataan itu jelas merujuk kepada parti serpihan parti PAS iaitu Parti Amanah Negara (Amanah).

Amanah kini menganggotai Pakatan Harapan bersama PKR dan DAP.

Merujuk kepada pelantikan baharu lapan ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) daripada Amanah di negeri ini, Adun Chempaka itu berkata langkah itu akan diterjemahkan kepada 'ancaman' kerana parti itu telah meletakkan dirinya sama seperti Umno dan BN.

"Kita semua tahu bahawa ahli majlis ini akan menjadi calon.

"Jangan memberi tumpuan terlalu banyak kepada Umno dan Barisan kerana kita mempunyai satu ancaman baharu selain mereka," kata Iskandar kepada ahli-ahli PAS semasa pelancaran jentera pilihan raya Selangor di sini, Ahad.

Menurut Iskandar, mereka perlu mempertahankan kedudukan kerana PAS adalah satu-satunya parti yang berpegang kepada asas Islam di negara ini.

"Kita perlu mempertahankan institusi ini. Saya katakan begini bukan kerana saya adalah seorang Exco Selangor tetapi kerana hanya kita parti Islam di Selangor," kata Iskandar.

Selain itu beliau juga mendedahkan bahawa PAS Selangor akan bertanding di 25 kerusi - pertambahan lima kerusi berbanding 20 kerusi dalam PRU-13.

"Dan di mana kerusi ini? Mari kita tunggu dan lihat. Kita akan menang di kerusi-kerusi tambahan ini," katanya.

Pada pilihan raya lepas, PAS bertanding di 20 kerusi DUN dan memenangi 15 daripadanya.

PAS, Parti Amanah Negara

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain