Pertubuhan Wartawan Gesa Sekatan Liputan Parlimen Ditarik Balik - Semasa | mStar

Pertubuhan Wartawan Gesa Sekatan Liputan Parlimen Ditarik Balik

PETALING JAYA: Beberapa pertubuhan wartawan mengecam tindakan mengehadkan bilangan wartawan yang dibenarkan membuat liputan prosiding Parlimen.

Dalam satu kenyataan bersama pada Jumaat, enam pertubuhan wartawan telah menggesa supaya Datuk Seri Azalina Othman Said yang bertanggungjawab dalam hal ehwal Parlimen dan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menarik balik kenyataan itu.

Pertubuhan itu ialah; Gerakan Media Marah (Geramm), Institut Wartawan Malaysia (IoJ), Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJM), Pusat Kewartawanan Bebas Malaysia (CIJ), Kelab Wartawan Asing Malaysia (FCCM) dan Persatuan Jurufoto Akhbar Malasia (MPPA). 

"Keputusan itu dibuat kononnya kerana masalah kekangan ruangan kerja yang amat kritikal sepanjang kerja-kerja menaik taraf kompleks Parlimen yang dijangka siap sepenuhnya menjelang 2018.

"Keputusan itu bagaimanapun boleh ditafsir sebagai satu usaha untuk mengehadkan liputan prosiding Parlimen dan menyekat kebebasan media," menurut kenyataan itu.

Mereka menambah arahan itu boleh menimbulkan spekulasi bahawa Parlimen tidak memudahkan akses yang adil dan bebas kepada semua media, yang menjadi asas utama dalam proses demokrasi.

Jabatan Komunikasi Korporat Parlimen pada Khamis memaklumkan arahan mengehadkan tiga petugas media sahaja dibenarkan mengikuti prosiding Dewan Rakyat akan berkuatkuasa Isnin depan, berikutan kerja-kerja menaiktaraf kompleks Parlimen yang dijangka siap pada 2018.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain