Malaysia Perlu Dijenama Semula - Rafidah Aziz - Semasa | mStar

Malaysia Perlu Dijenama Semula - Rafidah Aziz

Rafidah Aziz.

PETALING JAYA: Tan Sri Rafidah Aziz percaya bahawa Malaysia perlu melakukan segala usaha untuk 'menjenamakan semula' negara bagi memenuhi tuntutan persekitaran global yang semakin mencabar dan berdaya saing.

Bekas menteri itu berkata, penjenamaan semula negara perlu disampaikan menerusi mesej bahawa Malaysia sebagai negara yang ditadbir dengan baik.

Tambahnya, penjenamaan semual Malaysia juga menunjukkan negara ini dan rakyatnya komited bagi memastikan persekitaran untuk lebih banyak kejayaan dan pembangunan.

Menurut Rafidah, ia adalah penting untuk dilaksanakan kerana persaingan sengit dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D), teknologi dan proses pembangunan serta pembekalan produk seni dan perkhidmatan. 

Rafidah berkata, Malaysia juga perlu bersaing dengan negara-negara lain menerusi usaha memperkasakan penduduk yang mempunyai pendapatan boleh guna lebih tinggi bagi menarik pelancong dan pelabur ke negara ini.

Beliau bagaimanapun percaya Malaysia berupaya untuk menjadi perhatian sekali lagi.

"Kita merupakan contoh sebenar bagi kejayaan perpaduan dalam kepelbagaian.

"Kita masih mempunyai asas... kita masih mempunyai daya tahan untuk dikekalkan... dan kita masih mempunyai resepi untuk memastikan kehadian kita kembali kuat sekali lagi," katanya.

Rafidah mengulas mengenai bagaimana Malaysia sebelum ini membangunkan dengan jayanya sehingga menjadi salah satu pertumbuhan ekonomi yang pesat di dunia.

Beliau menekankan bahawa negara pernah menjadi contoh kepada negara-negara lain apabila ia merancang pembangunan sosial dan ekonomi, dan Malaysia juga pernah menjadi perhatian dalam pelbagai bidang.

Katanya, malangnya negara mula kehilangan daya saing dalam bidang tertentu yang bukan sahaja disebabkan oleh persaingan sengit bahkan juga kerana "isu-isu domestik".

Rafidah Aziz

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain