Lebih 40 Peratus Perniagaan Melihat TPP Menguntungkan - Kajian - Semasa | mStar

Lebih 40 Peratus Perniagaan Melihat TPP Menguntungkan - Kajian

KUALA LUMPUR: Kajian pasaran oleh Edelman Malaysia mendapati, lebih daripada 40 peratus perniagaan berpendapat bahawa Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) akan menguntungkan untuk pertumbuhan ekonomi negara.

Edelman Malaysia dalam satu kenyataan, berkata kajian yang dibuat pada 7 hingga 9 Oktober lepas itu juga menunjukkan bahawa baki daripada responden pula agak ragu-ragu dan bimbang, bahawa pengenalan perjanjian itu akan menyebabkan potensi turun naik harga barang serta perkhidmatan.

Kajian ini menunjukkan bahawa orang ramai amat mengambil berat tentang TPP dan bahawa mereka agak terbuka mengenai peluang yang bakal ada.

"Rakyat Malaysia agak lebih terbuka kepada idea dan potensi TPP serta pembaharuan sosial yang dibawa termasuk membantu meningkatkan hubungan merentas sempadan dan pelaburan langsung asing yang lebih tinggi," katanya.

Pengarah Urusan, Robert Kay, berkata tinjauan yang dibuat baru-baru ini menunjukkan bahawa golongan peniaga telah menerima TPP secara lebih meluas tetapi ini bukan dari perpekstif kumpulan pengguna.

"Walaupun selepas 10 tahun perlaksanaan perjanjian itu, semua pihak perlu membuat kajian semula ke atas reputasi dan operasi perniagaan mereka.

"Semua anggota pasaran mempunyai kepentingan domestik yang berbeza dan mereka perlu memainkan peranan yang aktif dengan menganalisa dan menerima pakai strategi perniagaan yang betul untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang yang ada," katanya.

Sejak pengumuman perjanjian itu pada 5 Oktober, komentar umum dari seluruh  12 negara anggota TPP, menjurus kepada cabaran di sekitar ratifikasi yang diperlukan mereka.-- BernamaTPP , Edelman Malaysia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain