Dua Beradik Didera Ibu Tiri Masih Dirawat

GEORGE TOWN: Dua kanak-kanak lelaki berusia lapan dan lima tahun yang didakwa telah didera ibu tiri mereka di Pangsapuri Jelutong Indah di sini, masih dirawat di Hospital Pulau Pinang.

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pulau Pinang, Said Sidup berkata dua beradik itu yang mempunyai kesan lebam dan luka dijangka keluar dari hospital Isnin ini.

"Selepas ini, kami akan mendapatkan perintah hak penjagaan sementara menurut Seksyen 25(2) Akta Kanak-Kanak 2001 ke atas dua beradik itu," katanya ketika dihubungi di sini, Jumaat.

Beliau berkata ibu kandung dua beradik itu dilapor telah meninggal dunia dan pihaknya kini sedang mengesan keluarga ibu kandung mereka untuk perbincangan hak penjagaan.

Dua kanak-kanak itu dikesan mempunyai kesan luka dan lebam oleh guru sekolah kanak-kanak yang berusia lapan tahun yang kemudian memberitahu ibu saudara kanak-kanak berkenaan.

Pemeriksaan di badan kanak-kanak berusia lapan tahun itu mendapati ada kesan lebam di tepi mata kanan dan kesan luka di kepala serta calar di tangan kanan, manakala adiknya mempunyai parut lama di belakang kepala.

Justeru, polis menahan seorang wanita warga Indonesia pada Isnin lepas bagi membantu siasatan kes itu.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Mior Faridalatrash Wahid berkata kertas siasatan terhadap wanita berusia 33 tahun itu hampir siap.

"Polis akan merekod keterangan guru kelas dan guru kaunseling mangsa yang berusia lapan tahun itu untuk melengkapkan kertas siasatan kes itu," katanya.

Beliau berkata tempoh tahanan reman wanita itu yang tamat hari ini disambung selama empat hari lagi bagi membantu siasatan.

Dera, Ibu Tiri

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain