Dua Beradik Didera Ibu Tiri Masih Dirawat

GEORGE TOWN: Dua kanak-kanak lelaki berusia lapan dan lima tahun yang didakwa telah didera ibu tiri mereka di Pangsapuri Jelutong Indah di sini, masih dirawat di Hospital Pulau Pinang.

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pulau Pinang, Said Sidup berkata dua beradik itu yang mempunyai kesan lebam dan luka dijangka keluar dari hospital Isnin ini.

"Selepas ini, kami akan mendapatkan perintah hak penjagaan sementara menurut Seksyen 25(2) Akta Kanak-Kanak 2001 ke atas dua beradik itu," katanya ketika dihubungi di sini, Jumaat.

Beliau berkata ibu kandung dua beradik itu dilapor telah meninggal dunia dan pihaknya kini sedang mengesan keluarga ibu kandung mereka untuk perbincangan hak penjagaan.

Dua kanak-kanak itu dikesan mempunyai kesan luka dan lebam oleh guru sekolah kanak-kanak yang berusia lapan tahun yang kemudian memberitahu ibu saudara kanak-kanak berkenaan.

Pemeriksaan di badan kanak-kanak berusia lapan tahun itu mendapati ada kesan lebam di tepi mata kanan dan kesan luka di kepala serta calar di tangan kanan, manakala adiknya mempunyai parut lama di belakang kepala.

Justeru, polis menahan seorang wanita warga Indonesia pada Isnin lepas bagi membantu siasatan kes itu.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Mior Faridalatrash Wahid berkata kertas siasatan terhadap wanita berusia 33 tahun itu hampir siap.

"Polis akan merekod keterangan guru kelas dan guru kaunseling mangsa yang berusia lapan tahun itu untuk melengkapkan kertas siasatan kes itu," katanya.

Beliau berkata tempoh tahanan reman wanita itu yang tamat hari ini disambung selama empat hari lagi bagi membantu siasatan.

Dera, Ibu Tiri

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain