Pemantauan 21 Barangan Kawalan Sempena Aidilfitri Mulai Selasa - Semasa | mStar

Pemantauan 21 Barangan Kawalan Sempena Aidilfitri Mulai Selasa

Hasan Malek (kiri) menununjukkan harga jubah yang dijual murah selepas merasmikan Expo Mega Raya Putrajaya 2015 yang mengkhususkan kepada penjualan barangan keperluan hari raya di Dataran Putrajaya, Presint 3 pada Isnin. Turut hadir Presiden Perbadanan Putrajaya, Tan Sri Dr Aseh Che Mat (kanan). Foto BERNAMA

PUTRAJAYA: Pemantauan harga terhadap 21 jenis barangan yang disenaraikan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan bersempena Aidilfitri tahun ini akan bermula Selasa sehingga 23 Julai, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek.

Beliau berkata, Skuad Pengguna dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) akan turut membantu melakukan pemantauan terhadap 21 barangan tersebut. 

"Kita juga meminta kerjasama daripada rakyat keseluruhannya untuk melaporkan sebarang kenaikan harga yang tidak munasabah di pasaran kepada kementerian," katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Ekspo Mega Raya Putrajaya 2015 di Dataran Putrajaya di sini hari ini, anjuran Kelab Usahaniaga Bumiputera Malaysia dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya.

Hasan berkata, jika terdapat peniaga yang menjual lebih daripada harga siling yang ditetapkan, tindakan tegas akan diambil.

"Kita tiada kompromi (dari segi tindakan), kerana bekalan dalam pasaran adalah mencukupi, maka tiada alasan untuk peniaga menaikkan harga.

"Pada hemat saya sekiranya terdapat kenaikan harga barangan, peniaga harus disalahkan kerana harga ditetapkan melalui perbincangan bersama pihak berkaitan seperti penetapan harga ayam adalah input daripada persatuan penternak dan pihak veterinar," kata Hasan.

Penganjuran Ekspo Mega Raya adalah yang pertama kali diadakan dengan penyertaan sebanyak 280 usahawan Bumiputera dengan jualan produk dan barangan raya.

Hasan Malek , KPDNKK

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain