Umno Adakan Perhimpunan Khas Pinda Perlembagaan Tahun Depan - Semasa | mStar

Umno Adakan Perhimpunan Khas Pinda Perlembagaan Tahun Depan

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
KUALA LUMPUR: Umno akan mengadakan perhimpunan khas tahun depan bagi meminda perlembagaannya sebelum menghadapi pemilihan parti akan datang, kata Naib Presidennya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Menurut beliau, penangguhan pemilihan parti selama 18 bulan yang diumumkan Majlis Tertinggi (MT) Umno baru-baru ini memberi ruang kepada Biro Perlembagaan dan Perundangan yang dipengerusikannya untuk melakukan penambahbaikan.

"Bagi biro...penangguhan itu sangat baik sebab kami memerlukan masa untuk dapatkan maklum balas bagi melakukan penambahbaikan kepada perlembagaan yang kita pinda sebelum ini.

"Pengalaman (pemilihan) 2013 perlu dijadikan panduan dan itu memerlukan perhimpunan khas untuk buat pindaan...jadi sangat tight jika pemilihan diadakan tahun depan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Biro Perlembagaan dan Perundangan Umno di Menara Dato' Onn di sini, Khamis.

Sebelum ini MT Umno mengumumkan penangguhan pemilihan parti itu yang sepatutnya diadakan pada 2016 selama 18 bulan berdasarkan Fasal 10.16 bagi memberi ruang kepada usaha memberi khidmat dan kepentingan rakyat.

Mengulas lanjut Hishammuddin berkata penangguhan pemilihan Umno juga melegakan pihaknya khususnya bagi melakukan penambahbaikan terhadap proses pemilihan sedia ada selepas pindaan Perlembagaan Umno pada 2009.

"Kita sudah lalui pemilihan 2013 atas pindaan perlembagaan yang baharu. Ketika pemilihan yang lalu sudah pasti wujud kekangan dan kelemahan. Jadi adalah menjadi tanggungjawab biro ini untuk menambah baik perlembagaan yang dipinda sebelum ini demi menjadikan Umno lebih inklusif berlaku secara berterusan namun pada yang sama mesti realistik.

"Penangguhan ini melegakan saya sebagai Pengerusi Biro Perlembangaan dan Perundangan. Kalau tidak kita mesti adakan mesyuarat khas sebelum pemilihan tahun depan untuk membuat penambahbaikan walhal kita masih lagi mendapat maklum balas daripada akar umbi," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain