Buruh Binaan Temui Kanak-Kanak Dua Tahun Dalam Ketakutan & Kelaparan - Semasa | mStar

Buruh Binaan Temui Kanak-Kanak Dua Tahun Dalam Ketakutan & Kelaparan

Gambar Hiasan

MELAKA: Seorang buruh binaan menemui seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun dalam keadaan ketakutan dan kelaparan di kawasan tempat letak kereta, Jalan Tun Perak di sini pagi Isnin.

Rizdwandean Razali, 27, yang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Ayer Keroh di sini menemui kanak-kanak itu yang lengkap berpakaian pada pukul 4.15 pagi tadi.

"Saya menggamitnya (memberikan isyarat dengan jari) sebelum dia berlari ke arah saya sambil menangis tanpa henti dan hanya menyebut perkataan 'mama'.

Kemudian saya memberi dia sebotol air mineral dan sebungkus nasi ayam untuk dia makan minum sebelum saya bawa pulang ke rumah," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.

Beliau kemudian membawa kanak-kanak berkenaan untuk membuat laporan di Balai Polis Ayer Keroh pada pukul 6.30 pagi tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Melaka Tengah Superitendan Razali Bakar berkata, siasatan awal polis mendapati anak keempat daripada lima beradik itu dibawa seorang jiran untuk bersahur sebelum dia ditemui.

Beliau berkata, ibu kanak-kanak yang merupakan ibu tunggal dan bekerja sebagai tukang masak di sebuah kafe di Bukit Beruang itu tiada di rumah kerana ditahan pada 21 Jun lepas untuk membantu siasatan mengenai kes kereta curi.

"Sehingga petang ini, jiran yang membawa mangsa untuk bersahur masih tidak pulang ke rumah," katanya.

Beliau berkata, tiada kesan penderaan ditemui pada tubuh kanak-kanak tersebut bagaimanapun siasatan lanjut akan dilakukan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 sekiranya terdapat unsur pengabaian terhadap kanak-kanak berkenaan. -- Bernama


Artikel Sebelum

Lebih Artikel

14 ciri WhatsApp yang mungkin anda tak tahu

Ibu muda lahirkan bayi kembar tujuh

Sah! Empat penjuru PRK Semenyih