SPR Belum Terima Notis Arahan Adakan Semula Persempadanan Sarawak - Semasa | mStar

SPR Belum Terima Notis Arahan Adakan Semula Persempadanan Sarawak

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) masih belum menerima notis rasmi daripada Mahkamah Tinggi Kuching berhubung arahan bagi mengadakan semula persempadanan kawasan pilihan raya di Sarawak.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata sebarang tindakan lanjut yang akan diambil oleh SPR hanya akan diputuskan selepas suruhanjaya itu menerima notis berkenaan.

"Masih tak dapat lagi (notis) itu. Ia mungkin lama kerana mereka (mahkamah) kena tulis penghakiman itu betul-betul," katanya kepada Bernama di sini, Rabu.

Pada 15 Mei lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Kuching Yew Jen Kie mengarahkan SPR agar mengeluarkan semula notis tentang persempadanan kawasan pilihan raya di Sarawak dengan mematuhi peruntukan dalam Jadual 13 Perlembagaan Persekutuan.

Ini kerana hakim mendapati terdapat kekurangan maklumat penting dalam notis bertarikh 5 Jan bagi orang ramai yang terlibat untuk membuat keputusan.

SPR mula mempamerkan syor jumlah Bahagian-Bahagian Pilihan Raya Negeri bagi Sarawak yang ditambah itu pada 5 Jan hingga 4 Feb lepas di beberapa tempat di negeri itu.

Berikutan keputusan mahkamah itu, SPR perlu mengadakan semula persempadanan kawasan pilihan raya di Sarawak. 

SPR , Sarawak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain