suria

Empat Lelaki Curi Kereta Mewah RM2.8 Juta

Gambar hiasan.

KUALA LUMPUR: Empat lelaki pada Rabu dihadapkan di Mahkamah Majistret di sini atas pertuduhan mencuri pelbagai jenis kereta mewah bernilai RM2.8 juta, di sebuah bengkel, April lalu.

Semua tertuduh, penjual aksesori kereta, Chan Yung Ting, 24; jurujual pemasaran alat ganti telefon, Lee Kek Keong, 40; peniaga alatan perabot, Leong Beng Hoe, 37 dan pekerja bengkel kereta, Adrian Tan Chin Teong, 37, mengaku tidak bersalah.

Mereka bersama tiga lagi individu yang masih bebas didakwa mencuri pelbagai jenis kereta mewah jenama Porsche Panamera, Toyota Vellfire, Bently Continental GT, Range Rover Evoque dan Audi A5 di bengkel kereta Syarikat IMS Motorsport (KL) Sdn Bhd.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di No.21 Jalan Empat Off Jalan Chan Sow Lin, Cheras, di sini pada pukul 9.10 pagi, 19 April lalu.

Kesemua mereka didakwa mengikut Seksyen 379A Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Keempat-empat tertuduh juga mengaku tidak bersalah atas pertuduhan melakukan pecah bengkel kereta dan curi waktu siang hari pada tarikh, waktu dan lokasi yang sama.

Bagi pertuduhan itu, mereka didakwa mencuri kesemua kereta itu termasuk sebuah CPU komputer, alat 'auto land diagnostic', sebuah notebook, vas diagnosis tester, dan 24 anak kunci pelbagai jenis kenderaan milik pelanggan bengkel itu mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum 14 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya N. Joy Jothi tidak menawarkan sebarang wang jaminan namun jika mahkamah membenarkannya, beliau memohon ditetapkan jaminan yang tinggi dengan mengambil kira jumlah kerugian yang dialami mangsa.

Ketika rayuan, peguam Liow Boon Lee yang mewakili tiga tertuduh iaitu Chan, Lee dan Leong memohon mahkamah mempertimbangkan jaminan dengan alasan tidak ada sebarang keganasan yang berlaku dalam kes tersebut selain ketiga-tiga tertuduh juga merupakan penanggung utama keluarga.

Peguam Nasirudin Nordin yang mewakili tertuduh keempat iaitu Adrian juga memohon mahkamah membenarkan jaminan dan bersedia untuk menerima sebarang syarat tambahan jika diperintahkan.

Majistret Erry Shahriman Nor Aripin membenarkan keempat-empat tertuduh diikat jamin RM20,000 setiap seorang dengan seorang penjamin warganegara Malaysia bagi pertuduhan pertama dan RM10,000 masing-masing dengan seorang  penjamin warganegara Malaysia bagi pertuduhan kedua.

Erry Shahriman turut menetapkan syarat tambahan iaitu pasport kesemua tertuduh diserahkan kepada mahkamah dan tertuduh perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap sebulan sekali.

Mahkamah menetapkan 18 Jun depan untuk sebutan semula kes.

Mewah, Polis

Artikel Lain