Polis Thailand Buru Dalang Utama Sindiket Pemerdagangan Manusia - Semasa | mStar

Polis Thailand Buru Dalang Utama Sindiket Pemerdagangan Manusia

Pendatang-pendatang tanpa izin dari Bangladesh dan Rohingya tiba di pusat tahanan sementara di Langkawi pada Rabu.

BANGKOK: Dalang sindiket penyeludupan manusia yang telah membawa beribu-ribu pendatang haram dari Bangladesh dan Myanmar ke rantau ini dipercayai bersembunyi di Malaysia.

Pegawai Kanan Polis Wilayah Thailand, yang dikenali Ko Tong berkata, pihaknya kini melancarkan pemburuan terhadap Pajjuban Aungkachotephan bersama waran tangkap yang dikeluarkan pada Sabtu.

Ketua Polis Thailand, Jeneral Somyot Poompanmoung berkata, Pajjuban telah melarikan diri ke sebuah "negara jiran" manakala media tempatan melaporkan suspek dipercayai berada di Langkawi, yang menjadi lokasi penemnuan 1,158 orang pendatang tanpa izin beberapa hari yang lalu.

Jelas Somyot, aset milik Pajjuban kira-kira bernilai 10 juta baht turut disita oleh Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLO).

Lembaga eksekutif AMLO itu juga memutuskan untuk merampas aset yang dimiliki oleh beberapa orang lain yang disyaki menjalankan penyeludupan Rohingya, dengan jumlah 189 jenis aset bernilai 75 juta baht.

Pemeriksaan ke atas 19 buah kubur yang tidak bertanda di pulau persendirian milik Pajjuban di Rat Yai luar wilayah Satun turut dijalankan.

Gabenor Satun, Dejrat Simsiri yang turut berada di pulau ketika pemeriksaan dilakukan berkata, mayat-mayat di dalam kubur adalah rakyat Thailand selepas identiti mereka telah disahkan oleh saudara-mara.

Penduduk tempatan di Satun berkata Rat Yai terkenal kerana ia merupakan kawasan larangan.

"Jika mana-mana bot menghampiri pulau itu, bot laju lain akan datang dan menyuruh mereka untuk pergi dari kawasan itu," kata seorang penduduk tempatan yang tidak mahu dikenali.

Spekulasi mengenai pulau ini timbul apabila dipercayai lokasi ini menjadi penempatan sementara pendatang-pendatang sebelum dibawa masuk ke Langkawi dan seluruh Malaysia.

Polis juga telah menyerbu 15 lokasi di Satun dan merampas beberapa aset milik Pajjuban, termasuk dua buah kereta dan sepucuk pistol.

Mereka juga menemui tiga buah kenderaan Mercedes, sebuah hotel 28 bilik dan dua buah bot. 

Pihak AMLO kini sedang menyiasat sama ada pembelian harta benda Pajjuban itu sah atau tidak.

Komander kanan polis, General Mejar Paween Phongsirin, berkata polis telah mendapatkan satu lagi waran tangkap bagi seorang suspek utama, menjadikan jumlah keseluruhan 51 orang termasuk Pajjuban.

Katanya, polis memberi tumpuan bagi melindungi beberapa saksi dan mangsa Rohingya yang secara sukarela maklumat yang membawa kepada penerbitan waran.

Lebih daripada 8,000 pendatang dilaporkan hanyut di luar pantai Thailand, Malaysia dan Indonesia, sekaligus menimbulkan krisis kemanusiaan yang serius bagi semua kerajaan di rantau ini.

Satun , Pemerdagangan Manusia , Thailand

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan