Jawatankuasa Khas Dicadang Tangani Propaganda IS - Semasa | mStar

Jawatankuasa Khas Dicadang Tangani Propaganda IS

- Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Satu jawatankuasa khas melibatkan pelbagai agensi kerajaan berkaitan dan institut pengajian tinggi (IPT) dicadang ditubuhkan segera bagi menjalankan inisiatif bersepadu dalam menangani ancaman propaganda dan ideologi kumpulan militan IS.

Ketua Penolong Pengarah E8, Bahagian Anti-Keganasan Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata kerjasama bersepadu ini jika dilibatkan bersama jabatan agama, Majlis Keselamatan Negara, Jabatan Perkhidmatan Awam dan pelbagai institit Pengajian Tinggi (IPT) akan memudahkan kajian mendalam serta usaha menangani tarikan kumpulan militan ini terutama menerusi media sosial.

"Setakat ini kita tak nampak lagi (usaha bersepadu), masing-masing bergerak sendiri," katanya kepada sidang media selepas menyampaikan taklimat eksekutif mengenai Ancaman Keselamatan Negara kepada hampir 300 penjawat awam di sini, Khamis.

Turut hadir Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi.

Ayob Khan menarik perhatian bahawa ancaman ideologi IS adalah serius, justeru kerajaan tidak boleh berdiam diri.

"Kita perlu lawan balik serangan ideologi mereka di media-media sosial dengan memberi penerangan yang betul kepada masyarakat," katanya.

Ditanya mengenai Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) yang sedang dibentang di Dewan Rakyat, Ayob Khan berpendapat ia satu undang-undang yang mampu menangani isu IS dengan lebih menyeluruh melibatkan aspek pencegahan dan pemulihan.

"Memang kita berharap POTA diluluskan dan semua pihak menyokong kerana ia melibatkan isu keselamatan negara...pastikan Malaysia bebas daripada ancaman," katanya.

Terdahulu dalam taklimatnya, Ayob Khan memberi amaran bahawa PDRM menyifatkan penyertaan rakyat Malaysia dalam kumpulan militan itu sebagai menempah 'one way ticket' kerana mereka tidak lagi boleh berpatah balik.

"Kita tidak akan bertolak ansur, sama ada mereka itu berniat mahu pergi, tetapi belum pergi atau mereka yang telah pergi dan pulang semula dalam negara," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tun M Khuatir BN-Umno Tewas PRU-14

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain