815 Aduan GST Sehingga Semalam - Ahmad Maslan - Semasa | mStar

815 Aduan GST Sehingga Semalam - Ahmad Maslan

Datuk Ahmad Maslan
KUALA LUMPUR: Sebanyak 815 aduan diterima mengenai Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) sehingga Rabu, persidangan Dewan Rakyat diberitahu Khamis.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata daripada jumlah itu, 40 peratus merupakan aduan mengenai pembelian kad tambah nilai prabayar telefon  yang turut dikenakan caj GST.

"Pada ketika saya menjawab soalan ini, pihak Kastam Diraja Malaysia telah memanggil syarikat telekomunikasi untuk memberi keterangan mengenai aduan yang diterima ini.

Jika mereka berdegil tidak mahu mengikut arahan, maka kita akan bawa kes ini ke mahkamah dan ianya akan jadi kes pertama sekiranya masih berdegil," katanya semasa menjawab soalan tambahan Datuk Sapawi Amat Wasali (BN-Sipitang).

Sapawi ingin mengetahui jumlah aduan yang diterima setelah CBP dilaksanakan semalam di seluruh negara memandangkan rata-rata rakyat negara ini memuat naik resit pembelian kad tambah nilai prabayar telefon yang dikenakan caj GST di laman media sosial.

Ahmad menasihatkan pembeli menyimpan resit pembelian dan pergi semula ke mana-mana premis perniagaan bagi membuat tuntutan bayaran balik wang yang telah dibayar semasa membeli kad tambah nilai prabayar telefon.

Kepada soalan tambahan yang diajukan Datuk Abdul Rahman Mohamad (BN-Lipis) mengenai tindakan sesetengah syarikat memecahkan akaun bagi mengelak membuat pendaftaran GST, Ahmad berkata: "Strategi yang mereka ambil itu silap".

Katanya, apabila akaun syarikat dipecahkan bagi mengelak untuk mendaftar GST kerana mempunyai pendapatan tahunan di bawah paras RM500,000, maka syarikat berkenaan tidak boleh menuntut cukai input.

"Kalau tidak boleh tuntut, maka kos perniagaan mereka akan meningkat enam peratus berbanding pesaing mereka yang mendaftar GST," katanya.

Ahmad berkata sehingga Rabu, sebanyak 364,862 syarikat telah mendaftar GST.

Mengenai bil perkhidmatan penyelenggaraan rumah kos rendah, Ahmad berkata ianya dikecualikan GSC namun tidak bagi mereka yang tinggal di kawasan komuniti berpagar dan perumahan mewah.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Dr Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja) yang ingin tahu sama ada bil perkhidmatan penyelenggaraan rumah kos rendah dikenakan GST.

"Sekiranya ada mana-mana Badan Pengurusan Bersama (JMB) mengenakan GST, maka pengguna boleh lapor ke talian GST 1300-888-500," kata Ahmad.

Beliau berkata menerusi promosi penerangan GST, maklum balas daripada orang ramai turut dikumpul dan majoriti mengakui bahawa kesedaran mengenai cukai itu sudah meningkat berbanding sebelum ini.

GST , Datuk Ahmad Maslan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain