Ibu Bapa Cuai Boleh Dikenakan Tindakan Undang-Undang - Semasa | mStar

Ibu Bapa Cuai Boleh Dikenakan Tindakan Undang-Undang

KUALA LUMPUR: Ramai yang masih tidak menyedari bahawa ibu bapa atau penjaga yang cuai dalam menjaga anak-anak mereka sehingga menyebabkan kanak-kanak itu hilang, kemalangan atau kehilangan nyawa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Exco Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) Datuk Faridah Khalid berkata perkara tentang kesalahan itu termaktub dalam Akta Kanak-Kanak 2001 (Akta 611).

"Jika disabit kesalahan, ibu bapa atau penjaga yang cuai boleh dikenakan denda tidak melebihi RM20,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya," katanya.

Beliau bagaimanapun mengakui banyak kes ibu bapa yang cuai itu terlepas daripada tindakan undang-undang berikutan dasar kasihan pihak penguatkuasa terhadap penderitaan yang dihadapi oleh keluarga mangsa yang kehilangan anak mereka.

"Kita mempunyai undang-undang khusus di bawah Akta Kanak-Kanak 2001 [Akta 611] bagi melindungi hak seseorang kanak-kanak di negara ini," katanya.

Faridah berkata beliau terkilan dengan sikap ambil mudah segelintir ibu bapa kini yang memandang remeh soal keselamatan anak mereka sehingga berlakunya kemalangan, kehilangan mahupun kematian.

Beliau berkata seolah-olah menjadi satu trend pada masa kini terdapat ibu bapa yang sanggup meningggalkan anak mereka dalam kereta berjam-jam tanpa pengawalan orang dewasa semata-mata ingin membeli-belah di pasar raya.

"Saya masih ingat lagi satu kes yang berlaku di negara ini pada tahun lepas apabila seorang kanak-kanak mati lemas dalam kereta apabila ibunya terlupa ada membawa anak bersama ke pasar raya," katanya.

Faridah berkata perkara tersebut amat menyedihkan dan tidak sepatutnya berlaku di negara ini.

Beliau berkata ibu bapa adalah pihak yang bertanggungjawab sepenuhnya untuk menjaga dan melindungi anak mereka daripada sebarang ancaman keselamatan dan mereka tidak boleh lari daripada tanggungjawab berkenaan.

NCWO

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain