APMM Gagalkan Penyeludupan Arak RM4.4 Juta Di Perairan Pengerang

KOTA TINGGI: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menggagalkan penyeludupan 7,840 karton arak dianggarkan bernilai RM4.4 juta menggunakan sebuah kapal tangki, pada 2.5 batu nautika utara Tanjung Pengelih, Pengerang, Khamis.

Pengarah Operasi Daerah Maritim Tanjung Sedili Komander Maritim Mustafa Kamal Abas berkata kapal tangki MT Aprili yang berdaftar di Mongolia itu dikesan anggota APMM yang sedang melakukan rondaan di perairan Pengerang, pada 1 pagi.

"Selepas membuat pemerhatian selama setengah jam, anggota APMM bertindak mengejar dan berjaya menahan kapal terbabit.

"Pemeriksaan kemudian menemui sebanyak 7,840 karton pelbagai arak termasuk Royal Stag Whisky, Old Monk Rum, McDowells Green Label Whisky, Honey Bee Brandy, Duchess Vsop Brandy, Jack Daniels Black yang dianggarkan bernilai RM4.4 juta," katanya kepada pemberita, di sini, Jumaat.

Mustafa Kamal berkata, kapal tersebut didapati dalam perjalanan dari Singapura ke Dumai, Indonesia dengan dokumen perjalanannya didaftarkan sebagai membawa minyak atau air bersih.

Beliau berkata, dokumen bersama enam anak kapal itu yang kesemuanya warganegara Indonesia berusia antara 23 hingga 54 tahun kini dibawa ke Pejabat Maritim Tanjung Sedili untuk tindakan lanjut.

"Ini merupakan kes tangkapan pertama melibatkan arak tahun ini dan APMM akan terus mempertingkatkan rondaan di perairan negeri ini bagi menghalang kegiatan penyeludupan daripada terus berleluasa," katanya.Artikel Sebelum

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain