Maybank Bantu Buka Pawagam Bagi Golongan Cacat Penglihatan - Semasa | mStar

Maybank Bantu Buka Pawagam Bagi Golongan Cacat Penglihatan

Amirul Feisal dan Ketua Pegawai Eksekutif MAB, Datuk Ganesan Supayah melancarkan pawagam khusus untuk golongan cacat penglihatan di Kompleks MAB, Brickfields, Khamis.

KUALA LUMPUR: Malayan Banking Bhd (Maybank) membantu Persatuan Orang Buta Malaysia (MAB) dengan membuka pawagam bagi golongan cacat penglihatan di Kompleks MAB di Brickfields di sini sejajar dengan matlamatnya menginsankan perkhidmatan kewangan.

Ketua Perbankan Global (GB) Kumpulan Maybank Amirul Feisal Wan Zahir berkata idea itu lahir daripada visi MAB pada awal 2014 untuk mewujudkan pawagam penerangan audio (AD) untuk memberi pengalaman filem bagi individu cacat penglihatan atau mempunyai penglihatan terhad.

"Didorong oleh visi tersebut, warga Maybank melaksanakan pelbagai aktiviti pengumpulan dana, termasuk mini karnival di premisnya pada April 2014, yang akhirnya membuahkan hasil," katanya kepada pemberita pada pelancaran pawagam AD dengan 180 tempat duduk di Kompleks MAB di sini, Khamis.

Beliau berkata, pewujudan pawagam AD, yang pertama di Asia Tenggara, merupakan sebahagian daripada program sukarela warga kerja dan tanggungjawab sosial korporat GB Maybank.

Berbanding filem konvensional, filem AD menyediakan penceritaan berhubung unsur-unsur visual utama filem dengan ringkas dan padat, penerangan babak baharu, tatacara, pakaian dan bahasa tubuh antara bahagian dialog atau lagu.

Ketua Pegawai Eksekutif MAB Datuk Ganesan Supayah berkata, pawagam AD MAB akan menayangkan filem yang sesuai pada setiap bulan bagi komuniti cacat penglihatan dan keluarga mereka secara percuma.

Beliau berkata, MAB telah membeli beberapa filem Inggeris daripada Amazon.com dan berharap untuk mendapatkan filem-filem Melayu dan bahasa-bahasa lain pada masa akan datang.

"Trek penerangan audio merupakan perkhidmatan terbaik untuk golongan cacat penglihatan dan boleh didapati untuk filem tayangan pertama, dan banyak pawagam dibina atau diubah suai untuk memasang peralatan yang diperlukan," katanya.

Maybank , Amirul Feisal Wan Zahir , MAB , pawagam

Artikel Sebelum

Sukarelawan Bomba Komuniti Akan Ditambah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain