MH17: Bangkai Pesawat Mesti Diserahkan Kepada Malaysia - Dr Mahathir - Semasa | mStar

MH17: Bangkai Pesawat Mesti Diserahkan Kepada Malaysia - Dr Mahathir

Tun Dr Mahathir Mohamad
PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menuntut supaya bangkai pesawat Malaysia Airlines (MAS), penerbangan MH17 dibawa balik ke negara ini 'sebagai satu hak.'

"Rakyat Malaysia yang harus memeriksanya secara penuh dan menyeluruh. Lagipun, Malaysia juga yang akhirnya akan disaman oleh keluarga mangsa, " katanya menerusi blog chedet.cc, Khamis.

Memandangkan pesawat tersebut adalah milik Malaysia, begitu juga anak-anak kapal dan ramai penumpangnya adalah rakyat Malaysia, Dr Mahathir  amat tidak senang bagaimana negara ini hanya dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam pemeriksaan bangkai pesawat itu.

"Malaysia seolah-olah terlalu bersyukur apabila dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam pemeriksaan bangkai pesawat di Belanda. Mengapa kita perlu menghargainya?," katanya.

Beliau mengakui bahawa penumpang yang paling ramai terkorban adalah dari Belanda, tetapi tertanya-tanya undang-undang apakah yang menyatakan pesawat itu sebagai milik mereka.

Dr Mahathir turut mempersoalkan penyerahan kotak hitam pesawat kepada Belanda dan British walaupun pada awalnya ia diberikan kepada pihak berkuasa Malaysia.

"Setahu saya kotak hitam mengandungi pita atau rakaman elektronik perbualan dan bunyi beberapa minit sebelum berlakunya kemalangan.

"Mungkinkah rakyat Malaysia tidak mempunyai keupayaan untuk mendengar rekod rakaman itu? Adakah hanya Belanda dan British mampu untuk berbuat demikian? " katanya.

Penerbangan MH370, yang hilang pada awal pagi 8 Mac juga bermain difikirannya.

Dr Mahathir juga mempersoalkan jika terdapat 'sesuatu yang hendak disembunyikan' mengenai punca kemalangan itu.
MH17 , bangkai pesawat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api