PAU 2014: MB BN Diarah Segerakan Pembangunan Tanah Rizab Melayu - Semasa | mStar

PAU 2014: MB BN Diarah Segerakan Pembangunan Tanah Rizab Melayu

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan supaya pindaan terhadap semua undang-undang berkaitan pembangunan tanah rizab Melayu dilakukan segera.

"Sekarang ini saya diberitahu bahawa ada kesukaran dari segi perundangan membabitkan Kod Tanah Negara dan enakmen negeri untuk mmbolehkan akses kepada pinjaman Islamik bagi memajukan tanah rizab Melayu.

"Jadi saya minta semua undang-undang yang perlu dibuat pindaan supaya tanah-tanah rizab ini dibangunkan dengan nilai yang menguntungkan pemiliknya," katanya ketika menyampaikan ucapan penggulungan pada Perhimpunan Agung Umno 2014 di sini, Sabtu.

Najib yang juga Presiden Umno berkata, jawatankuasa mengenainya telah ditubuhkan dan laporan berhubung isu berkenaan sudah disediakan.

Selain itu, Najib turut mengarahkan semua kerajaan negeri di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) supaya membangunkan tanah-tanah rizab Melayu demi kepentingan Melayu.

"Tanah rizab Melayu mesti kita pertahankan. Jadi saya minta semua menteri besar BN supaya pastikan tanah rizab itu kalau dibuka untuk pembangunan, diganti dengan yang lain.

"Tanah-tanah ini jangan jadi rizab sahaja, mesti dibangunkan. Kita tak boleh bangga dengan jumlah tanah, tapi pulangannya kepada pemilik tanah rizab Melayu," katanya.

Selain itu, mengulas mengenai pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dilaksanakan pada April depan, Najib berharap isu berkenaan tidak dipolitikkan.

Katanya, melalui GST dan penjimatan daripada pemansuhan subsidi bahan api, kerajaan berupaya untuk membawa pembangunan yang lebih banyaj kepada masayarakat luar bandar.

"Kalau ada rezeki dan kalau ada peruntukan tambahan, saya ambil semangat daripada perhimpunan ini supaya peruntukan diberikan kepada kawasan luar bandar... ini mesti kita utamakan.

"Kita akan tambah lagi untuk bidang pendidikan dan perumahan," katanya.

Selain itu, mengenai Maqasid Syariah yang didokong oleh Umno, katanya, satu pasukan khas ditubuh dan dikendalikan oleh  Universiti Islam Antarabangsa (UIA), manakala Jabatan Kemajuan Islam Malayisa (Jakim) sebagai penyelaras.

Maqasid Syariah adalah indeks yang menilai sejauh mana negara ini memelihara agama, akal, keturunan, nyawa dan harta benda berlandaskan prinsip syariah untuk dijadian pegangan dan panduan.
Artikel Berikut

PAU 2014: Pakailah Akal Sikit, Tegur PM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain