Penduduk Apartmen Teratai Dibenarkan Pulang - Semasa | mStar

Penduduk Apartmen Teratai Dibenarkan Pulang

HULU SELANGOR: Kesemua 1,163 penduduk dua blok Apartmen Teratai, Bukit Beruntung di sini yang diarahkan berpindah sementara akibat tanah runtuh sejak Isnin lepas telah dibenarkan pulang kira-kira pukul 3 petang Ahad.

Ketua Platun Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) Serendah, Masria Sahi berkata kesemua penduduk telah dibenarkan pulang atas arahan Pegawai Daerah Hulu Selangor Ahmad Suadi Abdul Rahim.

Katanya, mereka juga telah dimaklumkan oleh pihak berkuasa bahawa tiada pergerakan tanah baharu dilaporkan sejak pemasangan cerucuk keping dan kanvas di cerun bukit berkenaan pada 21 Oktober lepas.

"Operasi pemantauan dan pemeriksaan di lokasi kejadian akan diteruskan sehingga esok sementara memastikan proses pemindahan penduduk di apartmen berkenaan berjalan lancar.

"Operasi pemantauan itu dijalankan oleh RELA, polis, bomba, Jabatan Pertahanan Awam serta Persatuan Bulan Sabit Merah," katanya kepada Bernama di sini.

Kesemua penduduk di blok K dan L di apartmen berkenaan sebelum ini dipindahkan sementara di Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1 dan Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 2 sejak kejadian tanah runtuh di kawasan itu Isnin lepas.

Tinjauan Bernama mendapati penduduk berkenaan teruja dan gembira apabila dapat pulang ke rumah masing-masing.

Seorang penduduk Nazaruddin Bidin, 44, berkata beliau dan empat anggota keluarganya menarik nafas lega dan berasa amat gembira setelah dimaklumkan akan khabar baik itu.

"Kami berharap pihak berkuasa dapat menyediakan rumah sementara yang bersesuaian bagi penghuni jika masalah seumpama itu berulang," katanya.

Fauzi Salleh, 38, yang bekerja sendiri berkata beliau amat bersyukur atas pengumuman berkenaan dan telah lama mengharapkan perkara itu dapat diselesaikan dengan cepat.

"Kami bersyukur kerana dapat kembali duduk di rumah sendiri dan berharap satu tindakan jangka panjang dapat diambil supaya kejadian tanah runtuh ini tidak berulang," katanya.

Apartmen Teratai

Artikel Sebelum

Pelajar UMS Ditemui Mati Di Rumahnya

Artikel Berikut

PAS Belum Nampak Matlamat Pasma - Hadi

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain