PRK Pengkalan Kubor: Calon BN Punya Kelebihan Didokong Parti Yang Baik & Kerajaan Pusat - Semasa | mStar

PRK Pengkalan Kubor: Calon BN Punya Kelebihan Didokong Parti Yang Baik & Kerajaan Pusat

Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) N.01 Pengkalan Kubor, Mat Razi Mat Ail (kanan) bertanya khabar kepada Fauzi Yusoff, 42, ketika mengadakan lawatan ke Kampung Bunohan.

TUMPAT: Calon Barisan Nasional (BN) untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor mempunyai kelebihan dan kekuatan yang tidak dipunyai dua pesaingnya.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata selain mempunyai calon yang baik, ia juga diberikan dalam menerusi pakej BN-Umno yang merupakan sebuah parti terbaik serta ditambah dokongan pimpinan kerajaan Persekutuan.

"Saya tak nampak orang lain, berbanding dua lagi calon lawan yang boleh mengatasi dari segi ketokohan beliau (calon).

"Apabila beliau menjadi Adun (Ahli Dewan Undangan Negeri) dengan izin Allah, yang ada bersama calon kita Mat Razi Mat Ail adalah seluruh kekuatan...menteri, timbalan menteri dan kerajaan Persekutuan," katanya kepada pemberita ketika mengadakan lawatan ke Pusat Media di sini, Selasa.

Ketua Penerangan Umno itu berkata, berbanding dengan PAS, calon yang diketangahkan hanya mempunyai kekuatan sokongan daripada kerajaan negeri.

"Calon PAS cuma kerajaan negeri sajalah.

"Kerajaan Pusat yang lebih mempunyai segala sumber untuk membangunkan kawasan Pengkalan Kubor ini," katanya.

Mengulas mengenai pilihan raya kali ini yang dilihat tidak rancak dari segi kempen, beliau berkata ia mungkin disebabkan parti lawan sibuk dengan muktamar dan aktiviti kempen masih di peringkat awal.

Katanya, walaupun BN telah memulakan kempennya sejak awal, namun setiap parti mempunyai pendekatan dan strategi yang tersendiri.

"Pilihan raya ada macam-macam strategi, tak semestinya gembar-gembur sangat dan tak semestinya terlalu berusaha sangat," katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri mungkin menganggap pilihan raya dan kerusi DUN Pengkalan Kubor tidak penting tetapi tidak bagi BN yang mahukan seorang Adun pembangkang yang berkesan di dalam sidang DUN.

"Kelantan ni mereka sudah memerintah. Saya yakin jika Mat Razi diberikan peluang beliau boleh menjadi seorang Adun yang berkesan.

"Mereka (PAS) sudah dapat negeri dan tahu kerusi ini pun tradisi BN, mungkin faktor ini kempen tidak rancak," katanya.

Ahmad Maslan berkata dalam kempen kali ini, BN tidak akan hanya menumpukan kepada Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang tewas sebaliknya memberikan tumpuan kepada kesemua 12 PDM.Pada Pilihan Raya Umum ke-13 BN menang di tujuh PDM dan kalah di lima PDM.

Ahmad Maslan , PRK Pengkalan Kubor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

11 Pusat Mengundi Dibuka 8 Pagi Ini

Saingan Sengit Tapi Unik Di Pengkalan Kubor

Artikel Lain

Ibu Issey meninggal dunia