Kertas Soalan UPSR Bocor: Perimau Lapor Polis - Semasa | mStar

Kertas Soalan UPSR Bocor: Perimau Lapor Polis

Reaksi pelajar yang terpaksa menduduki semula ujian Bahasa Inggeris dan Sains akibat soalan bocor.
JOHOR BAHARU: Persatuan Pemuda Puteri Melayu Bersatu (Perimau) membuat laporan polis berhubung kebocoran soalan dua kertas peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014.


Laporan dibuat Pengerusi Perimau, Mohd Ridhwan Othman di Balai Polis Dato' Onn di sini.

Turut hadir, Pengerusi Biro Pelajaran dan Agama Pemuda Umno Bahagian Pasir Gudang Roszaidi Ramlee dan Naib Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Kampung Maju Jaya, Mad Johan Jamian.

Berikutan kebocoran soalan itu, calon perlu menduduki kertas peperiksaan Sains dan Bahasa Inggeris pada 30 September ini.

Mohd Ridhwan berkata, Perimau berharap polis dan agensi yang terlibat melakukan siasatan terperinci agar dalang disebalik kejadian ini dapat dibawa ke muka pengadilan.

Katanya, laporan itu dibuat bagi mewakili suara komuniti guru, ibu bapa dan pelajar UPSR yang mahu menzahirkan rasa kecewa dan marah terhadap pihak yang tidak bertanggungjawab dan telah memalukan negara.

Dalam masa yang sama, Mohd Ridhwan berkata, persatuan turut memberi sokongan yang padu kepada Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan ,Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam menangani isu itu.
Perimau , UPSR

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain