Taklimat Penstrukturan Semula Industri Air Isnin Ini - Abdul Khalid - Semasa | mStar

Taklimat Penstrukturan Semula Industri Air Isnin Ini - Abdul Khalid

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Abdul Khalid menyaksikan pertukaran perjanjian antara Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd Irwan Siregar Abdullah dengan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Muhammad Khusrin Munawi (kanan) dan Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB), Datuk Ahmad Faisal Abdul Rahman serta Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd, Suhaimi Kamaralzaman pada majlis menandatangani Perjanjian Utama pada Jumaat.

KLANG: Kerajaan negeri Selangor akan mengadakan taklimat terperinci dengan semua pihak terlibat berhubung penstrukturan semula industri air di negeri itu, Isnin ini.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata taklimat itu adalah untuk menjelaskan segala terma dan syarat yang dipersetujui dalam perjanjian utama yang ditandatangani dengan kerajaan Persekutuan pada Jumaat.

"Dalam pada itu, kita akan berikan cadangan dan langkah supaya pengambilalihan ini dapat dibuat dengan betul supaya rakyat Selangor dapat bekalan air yang diurus dengan baik dengan harga berpatutan," katanya kepada pemberita, Jumaat malam. 

Ketika diminta mengulas mengenai jaminan kerajaan negeri untuk memastikan tiada lagi catuan air pada masa hadapan, Abdul Khalid berkata perjanjian itu memberi lebih peluang kepada pihaknya menguruskan industri air secara menyeluruh. 

Pada Jumaat kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Selangor memeterai perjanjian utama bagi memuktamadkan penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. 

Berikutan termeterainya perjanjian utama itu, Air Selangor Sdn Bhd, entiti yang sebelum ini dikenali sebagai Pengurusan Air Selangor, akan mengambil alih operasi dan penyelenggaraan loji rawatan air serta perkhidmatan pembekalan air yang sebelum ini dilakukan empat syarikat konsesi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

"Dosa Khalid Cuma Satu"

Lebih Artikel