Khalid Dipecat Daripada PKR - Semasa | mStar

Khalid Dipecat Daripada PKR

Abdul Khalid Ibrahim
Abdul Khalid Ibrahim.
PETALING JAYA: Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada Sabtu sebulat suara memecat Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai ahli parti  berkuatkuasa serta-merta.

Keputusan tersebut diumumkan oleh Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Datuk Tan Kee Kwong selepas mesyuarat MPP parti di Ibu Pejabat PKR di sini, petang Sabtu.

Tan berkata, keputusan tersebut dibuat selepas Khalid didapati mengingkari keputusan MPP yang sebulat suara memilih Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar yang baharu pada 21 Julai lalu.

" Beliau telah membuat kenyataan media pada 22 Julai lalu yang menyatakan keengganan untuk meletak jawatan Menteri Besar dan sehingga hari ini (Sabtu), beliau terus enggan melepaskan jawatan tersebut.

" Atas alasan ini sahaja pun, Lembaga Disiplin berpendapat beliau wajar dipecat," kata Tan pada sidang media selepas mesyuarat MPP PKR di sini, petang Sabtu.

Malah, Tan berkata, pemecatan Khalid turut mengambil kira tindakan beliau yang ingkar terhadap keputusan Majlis Presiden Pakatan Rakyat untuk menangguhkan proses dan perbincangan mengenai projek Langat 2 serta kenaikan elaun Speaker, Menteri Besar, Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun)  Selangor.

"Beliau turut gagal mematuhi keputusan Majlis Presiden Pakatan Rakyat yang dipersetujui sendiri olehnya melibatkan Jawatankuasa Penstrukturan Semula Air Selangor dalam isu penstrukturan aset air Selangor.

"Beliau turut berkeras untuk meneruskan projek Lebuhraya KIDEX walaupun parti sudah mengarahkan beliau untuk mengkaji semula pembinaannya kerana ia bertentangan dengan matlamat dan manifesto Pakatan Rakyat yang dibentangkan sebelum Pilihanraya Umum ke-13 yang lalu," kata Tan.

Jelas Tan, Khalid turut gagal memberikan penjelasan sepenuhnya kepada Majlis Presiden Pakatan Rakyat mengenai isu pelupusan hutang beliau dengan Bank Islam bernilai hampir RM70 juta.

"Oleh yang demikian, adalah diumumkan bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim dengan ini dipecat dari Parti Keadilan Rakyat, berkuatkuasa serta-merta," katanya.


Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati