Kerajaan Kuatkuasa Program Serahan Diri Tangani Isu Pati - Semasa | mStar

Kerajaan Kuatkuasa Program Serahan Diri Tangani Isu Pati

Eksklusif

PUTRAJAYA: Pendatang asing tanpa izin (Pati) ditawarkan pulang ke negara asal menerusi program serahan diri sejak 21 Julai lalu dan sehingga kini ia mencatatkan rekod memberangsangkan apabila lebih 3,000 Pati sudah mendapat manfaat daripadanya.

Jumlah pati yang menyerah diri secara sukarela untuk pulang ke negara asal itu dijangka meningkat lebih 30,000 dari tarikh ia dikuatkuasakan sehingga akhir tahun ini.

Pelaksanaan inisiatif terbaharu ini mendapat persetujuan Peguam Negara, dengan Pati yang menyerah diri secara sukarela hanya perlu membayar RM400 untuk kompaun dan pas khas RM100, selain perlu memenuhi syarat mempunyai dokumen perjalanan dan tiket untuk pulang ke tanah air mereka.

Mereka kemudiannya akan dibenarkan  tinggal sementara di negara ini menggunakan pas khas selama 14 hari sebelum pulang ke negara asal.

Datuk Sakib Kusmi. Foto MOHD SAHAR MISNI / THE STAR

Timbalan Ketua Pengarah (Kawalan) Jabatan Imigresen, Datuk Sakib Kusmi berkata, sebelum ini, 15,109 Pati tampil di pejabat Imigresen antara Januari hingga Jun lalu untuk menyerah diri dengan alasan mahu pulang ke negara mereka.

“Jumlah serahan diri Pati selepas ini dijangka meningkat lebih sekali ganda berbanding sebelum ini, menjelang akhir tahun ini.

“Kita akan menilai keberkesanan program ini selepas tiga bulan ia dikuatkuasakan dan akan mempertimbangkan beberapa cadangan seperti menetapkan tempoh masa Pati untuk pulang ke negara asal bergantung kepada keadaan,” katanya dalam pertemuan dengan mStar Online, baru-baru ini.

Tambah Sakib, bilangan Pati yang menyerah diri sebelum ini membabitkan 2,028 warga Sri Lanka, diikuti Nepal (1,959), India (1,858), Filipina (1,629), Indonesia (1,606).

“Selain itu, Myanmar dengan 1,016, Pakistan (1,009), Bangladesh (952), Vietnam (948), China (443) dan Nigeria (365),” katanya.

Menurut Sakib, program serahan diri merupakan satu lagi inisiatif kerajaan dalam menangani isu Pati selepas Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) yang bermula pada Oktober 2011 hingga 20 Januari lalu, dan diakhiri dengan Program Khas Pemutihan Pati (PKPP).

Bermula 21 Januari lalu, Kementerian Dalam Negeri (KDN) melancarkan operasi besar-besaran memburu Pati di seluruh negara, dengan keseluruhannya seramai 19,319 Pati ditahan sehingga 20 Julai lalu.

Sakib berkata, program serahan diri yang berkuat kuasa 21 Julai lalu, bertujuan mengurangkan bilangan Pati yang begitu ramai di negara ini.

"Bagaimanapun, Pati yang membuat serahan diri sebelum pelaksanaan program itu dikenakan tindakan mengikut Akta Imigresen Seksyen 6(1)(c) kerana tidak mempunyai pas atau permit atau Seksyen 15(1)(c) iaitu tinggal lebih masa.

"Misalnya, kesalahan tinggal lebih masa, Pati dikenakan kompaun RM30 sehari atau maksimum RM2,000 bagi tempoh dua tahun, jauh lebih tinggi berbanding kompaun menerusi serahan diri yang baharu dikuatkuasakan ini, yang hanya RM400 , termasuk bayaran pas khas," katanya.

Tambah Sakib, tindakan kompaun yang tinggi, selain kemungkinan ditahan terutama bagi yang memiliki rekod jenayah menyebabkan Pati takut untuk tampil menyerah diri dan terpaksa menggunakan laluan tikus sebagai alternatif untuk pulang ke negara asal.

“Menerusi program serahan diri yang baharu ini, mereka tidak lagi dikenakan tindakan atau ditahan kecuali mempunyai rekod jenayah.

“Mereka juga dibenarkan keluar dari negara mengikut pintu masuk yang sah menggunakan pas khas yang diberikan kepada mereka,” kata Sakib sambil menambah bahawa setiap Pati akan melalui proses pendaftaran biometrik iaitu cap jari mereka diambil bagi memastikan Pati terbabit tidak memasuki semula ke negara ini menggunakan identiti lain.

Katanya, ia turut membantu mengurangkan kos kerajaan membiayai setiap Pati yang ditahan di depot tahanan Imigresen seluruh negara iaitu kira-kira RM35 sehari.

“Pendekatan serahan diri ini juga dapat mempertingkatkan kecekapan operasi terutama penguatkuasaan Imigresen dalam membanteras Pati terutama dari segi logistik,” katanya.

Pati , Imigresen

Artikel Sebelum

Pakatan Tidak Berpecah - Anwar

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain