El-Nino: Tasik Putrajaya Mungkin Jadi Sumber Air Baharu

SEPANG: Tasik Putrajaya akan menjadi antara lokasi yang berkemungkinan dipilih sebagai sumber air bagi para pengguna sekitar Lembah Klang sekiranya paras empangan air di sekitarnya berada di tahap kritikal ekoran fenomena El-Nino yang dijangka berlaku hujung bulan ini.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, selain itu, tasik lain seperti di Mines, Seri Kembangan dan beberapa lokasi turut terpilih sekiranya Kementerian Kesihatan mengesahkan tasik-tasik berkenaan selamat untuk digunakan.

Beliau menjelaskan, alternatif itu merupakan antara beberapa cadangan yang akan dikemukakan dalam mesyuarat pertama Jawatankuasa El-Nino dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 30 Jun ini.'

"Selain itu, kita berhasrat untuk menggunakan sumber air bawah tanah bagi menampung keperluan air sama ada domestik atau industri yang terjejas akibat musim kemarau.

Jawatankuasa El-Nino itu perlu terlebih dahulu mendapatkan data paras empangan di seluruh negara sebelum membuat sebarang keputusan," katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan majlis pembukaan rasmi Hotel Tune klia2 di sini pada Rabu.

Ketika ditanya sama ada kemungkinan catuan air berulang kembali, Mahdzir berkata, pihaknya perlu mendapat penjelasan Jabatan Meteorologi berhubung perubahan monsun barat daya pada minggu kedua Julai ini.

Katanya, fenomena cuaca panas yang berlaku sejak minggu lalu bukan berpunca daripada El-Nino tetapi disebabkan oleh Monsun Barat Daya dari Lautan Hindi.

"Pada minggu kedua bulan hadapan, kita akan lihat sama Monsun Barat Daya telah beralih daripada Lautan Hindi kepada Lautan Pasifik dan jika berlaku, maka fenomena El-Nino telah melanda.

Fenomeno El-Nino mendatangkan cuaca panas berpanjangan bakal memberi impak cukup besar pada negara dengan melibatkan lima sektor iaitu domestik, pertanian, industri, janakuasa eletrik dan kesihatan," katanya.
tasik Putrajaya, El-Nino

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain