Perkasa Beri Penjelasan Kenyataan 'Pancung Kepala' MP

Sebahagian daripada ahli Perkasa ketika berkumpul secara aman sebelum menyerahkan memorandum sokongan taat setia kepada Sultan Selangor serta sokongan kepada Mais dan Jais berhubung isu rampasan Bible, kepada wakil pihak istana di hadapan Istana Bukit Kayangan di Shah Alam, Isnin lalu. -fotoBERNAMA
PETALING JAYA: Yang Dipertua Perkasa Negeri Sembilan Ruslan Kassim memberi penjelasan mengenai kenyataan kontroversinya untuk memancung kepala beberapa pemimpin PAS dengan berkata ia adalah hanyalah ucapan semata-mata.
 
Ruslan berkata 'pancung kepala' yang diucapkan olehnya itu merujuk kepada pemimpin yang perlu dihukum oleh pengundi melalui cara demokratik.

"Saya sebenarnya merujuk kepada pancung kepala dalam politik, yang bermakna pemimpin adalah tertakluk kepada hukuman oleh pengundi dalam pilihan raya, sama ada pemilihan parti atau pilihan raya umum," katanya kepada The Star, Rabu.

Kenyataan Ruslan yang juga bekas Ketua Penerangan Perkasa itu telah menimbulkan kemarahan daripada pelbagai pihak yang dilaporkan menggesa empat kepala ahli Parlimen pembangkang dipancung.

Beliau membuat kenyataan itu semasa perhimpunan Perkasa di Shah Alam pada Isnin untuk menunjukkan sokongan kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan menghantar memorandum mahukan Bible yang dirampas Jais dijadikan sebagai kes mahkamah.

Kenyataan itu ditujukan kepada empat ahli Parlimen yang dilaporkan menggesa supaya kuasa Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dihadkan.

Empat Ahli Parlimen tersebut ialah adalah Khalid Samad (Shah Alam), Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja), Hanipa Maidin (Sepang) dan Che Rusli Che Mat (Hulu Langat).

"Jika kamu tidak tutup mulut kamu daripada terus memperkotak-katikkan Islam, kita akan tutup mulut kamu dan jika kamu mengkhianati Sultan, kita akan pancung kepala kamu.

"Biarkan kamu mati daripada terus menjadi parasit," katanya semasa berucap.

Perhimpunan itu tidak mendapat kelulusan oleh Mais.

Ruslan kini menjelaskan bahawa kenyataan beliau tidak menggalakkan orang ramai untuk mengambil pedang atau parang untuk menyerang ahli parlimen.

"Saya hanya berkata bahawa pengundi perlu menghukum mereka kerana mereka mengkhianati Sultan Selangor, yang bertindak sebagai payung untuk pihak berkuasa agama," katanya.

Kepada satu soalan, beliau berkata isu meminta maaf atau menarik balik kenyataan itu tidak timbul.

"Tidak, ini langsung bukan satu isu, kerana kita bercakap dalam konteks politik, bukan samseng," katanya.

Ketua Perkasa Datuk Ibrahim Ali, ketika dihubungi, memberi respons secara ringkas dengan berkata "cukuplah, cukuplah".

"Itu adalah kenyataan beliau dan beliau perlu menjelaskannya sendiri," kata Ibrahim.
Perkasa, pancung kepala

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain