100 Pemimpin Muda Dan Beraspirasi Berpeluang Temui Obama - Semasa | mStar

100 Pemimpin Muda Dan Beraspirasi Berpeluang Temui Obama

Barack Obama.

KUALA LUMPUR: Keinginan bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama? Ia kini dilihat sebagai satu impian bermakna buat 100 pemimpin muda dan beraspirasi di Asia Tenggara.

Kumpulan itu, termasuk 20 rakyat Malaysia, akan bersemuka dengan Presiden AS pada sesi interaktif di sini Ahad depan.

Obama dijadualkan akan melancarkan Inisiatif Pemimpin Muda Asia Tenggara - satu usaha untuk membina hubungan di seluruh Asia Tenggara menerusi penglibatan anak-anak muda di Universiti Malaya.

Inisiatif itu mempunyai bengkel selama tiga hari yang dihadiri oleh alumni yang dibiayai oleh kerajaan AS dari 10 negara Asean di mana peserta semuda 18 tahun akan dilatih untuk membina kemahiran kepimpinan masyarakat.

Inisiatif tersebut begitu dekat dengan Obama, di mana presiden itu mengatakan bahawa budaya yang kaya  dan dinamik yang luar biasa di Asia Pasifik telah membantu pembentukan seseorang individu.

Obama tiba di sini pada Sabtu dalam lawatan bersejarah, yang pertama dilakukan oleh Presiden Amerika Syarikat selepas 48 tahun oleh Presiden Lyndon B. Johnson pada 1966.

Presiden AS itu dijadual akan mengadakan perbincangan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Ahad.

Selepas pertemuan tersebut, kedua-dua pemimpin akan berkunjung ke Pusat Inovasi dan Kreatif Global Malaysia yang menyokong syarikat-syarikat yang terlibat dalam multimedia kreatif, penyelidikan dan pembangunan, penyumberan luar dan pengurusan data.

Pusat itu diilhamkan dari Sidang Kemuncak Keusahawanan Global, yang diadakan di Malaysia pada tahun lepas.

Presiden AS turut akan melawat Masjid Negara dan bertemu dengan pemimpin masyarakat awam Malaysia sebelum berlepas ke Filipina pada Isnin.

Wanita Pertama, Michelle tidak akan mengiringi Obama yang pada mulanya dijadual melawat Malaysia pada Oktober lepas. Lawatan itu ditunda akibat kemelut bajet di Washington, AS.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain