100 Pemimpin Muda Dan Beraspirasi Berpeluang Temui Obama - Semasa | mStar

100 Pemimpin Muda Dan Beraspirasi Berpeluang Temui Obama

Barack Obama.

KUALA LUMPUR: Keinginan bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama? Ia kini dilihat sebagai satu impian bermakna buat 100 pemimpin muda dan beraspirasi di Asia Tenggara.

Kumpulan itu, termasuk 20 rakyat Malaysia, akan bersemuka dengan Presiden AS pada sesi interaktif di sini Ahad depan.

Obama dijadualkan akan melancarkan Inisiatif Pemimpin Muda Asia Tenggara - satu usaha untuk membina hubungan di seluruh Asia Tenggara menerusi penglibatan anak-anak muda di Universiti Malaya.

Inisiatif itu mempunyai bengkel selama tiga hari yang dihadiri oleh alumni yang dibiayai oleh kerajaan AS dari 10 negara Asean di mana peserta semuda 18 tahun akan dilatih untuk membina kemahiran kepimpinan masyarakat.

Inisiatif tersebut begitu dekat dengan Obama, di mana presiden itu mengatakan bahawa budaya yang kaya  dan dinamik yang luar biasa di Asia Pasifik telah membantu pembentukan seseorang individu.

Obama tiba di sini pada Sabtu dalam lawatan bersejarah, yang pertama dilakukan oleh Presiden Amerika Syarikat selepas 48 tahun oleh Presiden Lyndon B. Johnson pada 1966.

Presiden AS itu dijadual akan mengadakan perbincangan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Ahad.

Selepas pertemuan tersebut, kedua-dua pemimpin akan berkunjung ke Pusat Inovasi dan Kreatif Global Malaysia yang menyokong syarikat-syarikat yang terlibat dalam multimedia kreatif, penyelidikan dan pembangunan, penyumberan luar dan pengurusan data.

Pusat itu diilhamkan dari Sidang Kemuncak Keusahawanan Global, yang diadakan di Malaysia pada tahun lepas.

Presiden AS turut akan melawat Masjid Negara dan bertemu dengan pemimpin masyarakat awam Malaysia sebelum berlepas ke Filipina pada Isnin.

Wanita Pertama, Michelle tidak akan mengiringi Obama yang pada mulanya dijadual melawat Malaysia pada Oktober lepas. Lawatan itu ditunda akibat kemelut bajet di Washington, AS.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain