Penerima Diisytihar Bankrap Akan Terima BR1M Secara Tunai - Ahmad Maslan - Semasa | mStar

Penerima Diisytihar Bankrap Akan Terima BR1M Secara Tunai - Ahmad Maslan

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan menandatangani plak perasmian sebagai simbolik merasmikan Balai Rakyat Haji Ithnin Parit Terus Darat, Benut Pontian di Pontian, Isnin. Turut kelihatan pewakaf tanah Mismah Abd Fatah (tengah) dan Ketua Kampung Parit Terus Darat, Pungot Selamat (kanan). -fotoBERNAMA
Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan menandatangani plak perasmian sebagai simbolik merasmikan Balai Rakyat Haji Ithnin Parit Terus Darat, Benut Pontian di Pontian, Isnin. Turut kelihatan pewakaf tanah Mismah Abd Fatah (tengah) dan Ketua Kampung Parit Terus Darat, Pungot Selamat (kanan). -fotoBERNAMA

PONTIAN: Penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), yang telah diisytiharkan bankrap akan menerima bantuan wang tunai melalui pejabat daerah masing-masing.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata demikian selepas ramai penerima sedia ada dan yang baru yang telah diisytiharkan bankrap bimbang tentang status mereka.

Ini berikutan keputusan kerajaan bahawa sistem pembayaran untuk BR1M 3.0 akan dibuat melalui bank.

"Mereka telah diisytiharkan muflis kerana pelbagai sebab, termasuk kerana bertindak sebagai penjamin terhadap pinjaman yang diambil oleh saudara-mara dan rakan-rakan mereka, yang menyebabkan akaun bank mereka yang sedia ada dibekukan. Kerajaan sedar masalah ini.

"Sekarang, mereka tidak perlu bimbang kerana mereka masih akan menerima bantuan itu. Apa yang mereka perlu lakukan adalah mengisi borang dan mengisytiharkan status mereka kepada pejabat daerah, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan di www.hasil.gov.my." katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Balai Rakyat Haji Ithin di Parit Terus Darat, Benut, di sini, Isnin.

Ahmad berkata penerima yang terlantar dan tidak boleh membuka akaun bank kerana sakit atau lemah, atau mereka yang tidak mempunyai jalur pada ibu jari atau ibu jari tidak boleh dibaca juga akan dipertimbangkan untuk BR1M.

Beliau berkata terdapat dua juta dari 7.9 juta penerima bantuan BR1M 3.0 yang belum membuka akaun bank.

Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian menggesa penerima yang berpotensi untuk mengisi borang permohonan sebelum tarikh tutup pada 31 Januari kerana kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk melanjutkannya.

Beliau juga menggesa penerima sedia ada untuk mengemas kini data peribadi mereka dalam pangkalan data penerima, termasuk alamat terkini, nombor akaun dan status perkahwinan, jika perlu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut