KDN Dedah Pengedar Dadah Cuba Luas Kegiatan Ke Sarawak - Semasa | mStar

KDN Dedah Pengedar Dadah Cuba Luas Kegiatan Ke Sarawak

KUCHING: Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar mendedahkan terdapat pengedar dadah yang cuba meluaskan kegiatan mereka ke Sarawak.

Beliau berkata kecenderungan itu mungkin didorong oleh anggapan bahawa Sarawak kurang memberi perhatian kepada penguatkuasaan penyalahgunaan dadah.

"Kementerian Dalam Negeri (KDN) memantau perkara tersebut. Jika mereka beranggapan kurang penguatkuasaan di negeri ini, mereka tersilap kerana Sarawak adalah antara negeri yang terendah berkaitan salah guna dadah hasil penguatkuasaan yang telah dilakukan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan elaun sara hidup nelayan kepada 280 ahli Persatuan Nelayan Kawasan Buntal di sini, Sabtu.

Beliau yakin apabila Undang-undang Pencegahan Jenayah 2013 dilaksanakan kelak, penguatkuasaan lebih tegas akan berjaya dilakukan untuk membanteras kegiatan pengedaran dadah khususnya di Sarawak.

"Selain itu, melalui kerjasama antara kerajaan Malaysia dengan kerajaan negara Asean seperti Brunei, Thailand serta Singapura, pendekatan untuk membanteras penyeludupan dadah di rantau ini akan lebih berkesan," katanya. Diminta mengulas tuduhan bahawa dakwaan berkaitan Syiah yang dibuat KD Nterhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu adalah kurang kukuh, Wan Junaidi berkata pendedahan itu dibuat selepas KDN mempunyai bukti kukuh.

"Walaupun PAS serta pemimpin tersebut menafikan dakwaan itu, namun hasil siasatan KDN, kita yakin kita mempunyai bukti yang mencukupi," katanya.

Tentang tindakan selanjutnya selepas pendedahan tersebut dibuat, beliau berkata ia akan diputuskan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain