Struktur Utama Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman Tidak Akan Diroboh - Ku Nan - Semasa | mStar

Struktur Utama Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman Tidak Akan Diroboh - Ku Nan

KUALA LUMPUR: Menteri Wilayah Persekutuan mengulangi jaminan struktur utama Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman di Jalan P Ramlee di sini tidak akan diroboh walaupun tidak mematuhi ciri-ciri kuil sebenar.

Menterinya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) hanya menjalankan tugas mencantikkan kawasan itu bagi menarik pelancong selain memastikan tiada aktiviti haram dijalankan di kawasan berkenaan.

"Saya tak akan lakukan perkara yang sentuh perasaan... terserah kepada mereka. Saya tahu apa yang berlaku (dan) kita cuma nak pastikan tempat ini tidak diambil kesempatan untuk benda selain agama. Kita ada perintah mahkamah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Koperasi Wilayah Persekutuan 2013, di sini, Isnin.

Beliau diminta mengulas tindakan DBKL semalam yang menjalankan operasi meroboh membabitkan gerai dan bahagian sisi kuil, menyebabkan DBKL dituduh meroboh kuil yang dibina pada 1911 itu.

Tengku Adnan berkata kementerian telah mengadakan beberapa siri rundingan membabitkan enam jawatankuasa yang masing-masing mendakwa mereka pengelola kuil itu serta pihak pemaju namun menemui jalan buntu.

Mengulas lanjut, beliau berkata semua pihak seharusnya akur terhadap undang-undang di negara ini serta memahami isi kandungan perintah mahkamah terhadap kewajaran perobohan itu.

"(Isu) ini bukan waktu saya jadi menteri... perkara ini dah lama. Kita ada perintah mahkamah untuk DBKL merobohkannya namun kita berunding dulu, malah beri wang (pampasan).

"Kami telah berunding dengan Hindu Sangam tapi ada orang ketiga campur tangan, yang suka melihat ada perpecahan. Dia nak bawa isu kononnya kita kerajaan tak adil," katanya lagi. BERNAMA

Artikel Sebelum

Stesen TV Punca Lahirnya Artis 'Keledek Basi'

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain