Syarat Wajib Lulus Sejarah Peringkat SPM Bukan Bebankan Pelajar - Idris Jusoh - Semasa | mStar

Syarat Wajib Lulus Sejarah Peringkat SPM Bukan Bebankan Pelajar - Idris Jusoh

Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh hadir membuat tinjaun pada hari pertama Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Sekolah Menengah Puteri Wilayah, Kuala Lumpur, Rabu. Seramai 135 calon menduduki peperiksaan SPM di sekolah itu. -fotoBERNAMA
Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh hadir membuat tinjaun pada hari pertama Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Sekolah Menengah Puteri Wilayah, Kuala Lumpur, Rabu. Seramai 135 calon menduduki peperiksaan SPM di sekolah itu. -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Langkah kerajaan menjadikan mata pelajaran Sejarah sebagai syarat wajib lulus di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai tahun ini bukan untuk membebankan pelajar, sebaliknya bertujuan meningkatkan pengetahuan mereka mengenai sejarah negara.

Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh berkata ia sebagai usaha untuk mendidik pelajar menjadi warganegara yang baik.

"Bukan niat kita untuk tidak meluluskan mereka, kita memang berniat meluluskan mereka tetapi setidak-tidaknya biarlah mereka tahu asas sejarah negara.

"Kita lihat apabila ia (mata pelajaran Sejarah) tidak diwajibkan, ramai menganggap Sejarah sebagai mata pelajaran tidak penting dan langsung tidak ingin mengetahui sejarah negara, langsung tidak tahu apa yang jadi zaman dahulu, dan tidak hargai keadaan masa kini," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas sesi lawatan hari pertama peperiksaan SPM yang bermula hari ini hingga 5 Disember di Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri Wilayah di sini.

Pada 2010, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan mata pelajaran Sejarah dijadikan subjek wajib lulus di peringkat peperiksaan SPM mulai 2013.

Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan berkata, keputusan itu adalah sama seperti langkah menjadikan mata pelajaran Bahasa Malaysia sebagai syarat untuk mendapatkan sijil SPM.

Idris berkata seramai 470,395 calon seluruh negara menduduki SPM tahun ini dengan bilangan pusat peperiksaan sebanyak 3,616 dan 139 kertas peperiksaan.

Katanya, 30,863 kakitangan dan 24,332 pemeriksa kertas turut ditugaskan dalam peperiksaan itu.

Menjawab mengenai syarat wajib lulus mata pelajaran Bahasa Inggeris mulai tahun 2016, Idris berkata pelbagai persediaan telah dijalankan untuk memudahkan pelajar dan guru termasuk memberi latihan dan bahan pembelajaran yang diperlukan. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain