Anak Tunggal Hussain Najadi Peroleh Harta RM1.8 Juta - Semasa | mStar

Anak Tunggal Hussain Najadi Peroleh Harta RM1.8 Juta

KUALA LUMPUR: Anak lelaki tunggal kepada pengasas Kumpulan Perbankan Arab Malaysia, Hussain Ahmad Najadi yang meninggal dunia dalam kejadian tembak di sini Julai lalu, hari ini berjaya memperoleh harta milik bapanya bernilai RM1.8 juta.

Ini berikutan Mahkamah Tinggi Syariah di sini membenarkan permohonan tuntutan faraid yang difailkan Pascal Ahmad Najadi, 46, terhadap harta itu.

Hakim Syarie Nassir Abdul Aziz membuat keputusan itu selepas meneliti permohonan Pascal mengikut Seksyen 50 Akta Pentadbiran Undang-undang Keluarga Islam Wilayah-Wilayah Persekutuan 1998.

Jumlah harta RM1.8 juta yang diperoleh Pascal itu termasuk wang tunai RM321,195.70 dalam satu akaun bank serta harta dan saham di sebuah syarikat di Labuan sebanyak 540,000 unit yang berjumlah RM1.5 juta.

Bagaimanapun, Hakim Nassir memerintahkan hutang piutang bapanya seperti kad kredit berjumlah RM32,208.70 hendaklah terlebih dulu dibayar sebelum harta lain diagihkan kepada waris.

Mahkamah memerintahkan perintah itu berkuat kuasa dalam masa tujuh hari.

Pascal, pengerusi dan juga ketua pegawai eksekutif di sebuah syarikat penasihat kewangan, merupakan anak tunggal kepada Hussain.

Hussain meninggal dunia dalam kejadian tembak 29 Julai di tempat letak kereta berhampiran Tokong Kuan Yin di Lorong Ceylon.

Dalam keputusannya, Hakim Nassir berkata berdasarkan dokumen yang dikemukakan, mahkamah mendapati tiada waris lain selain Pascal.

"Berdasarkan fakta itu, mahkamah mensabitkan bahawa Hussain meninggalkan seorang waris dengan nisbah pembahagian 1:1," katanya.

Dalam afidavit bagi menyokong permohonannya yang dikemukakan menerusi peguamnya Akberdin Abdul Kadir, Pascal menyatakan dia dilahirkan pada 20 Ogos 1967 di Switzerland dan mempunyai dua kerakyatan iaitu United Kingdom dan Switzerland.

Beliau berkata, datuknya iaitu Ahmad Najadi dan neneknya Balkis Najadi telah meninggal dunia pada 1998 dan 2008, masing-masing di Bahrain dan Iran. BERNAMA

Artikel Sebelum

Adik Beradik Ditahan Ketika Bungkus Dadah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain