22 Inisiatif Bangunkan Semula Kampung Baru - Tengku Adnan

KUALA LUMPUR: Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PKB) sedang melaksanakan 22 inisiatif ke arah membangunkan semula kawasan itu.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata antara perkara yang sedang dilakukan ialah sesi turun padang bertemu pemilik tanah dan penyediaan pelan induk terperinci pembangunan Kampung Baru 2020.

"Beberapa inisiatif lain juga dibuat seperti penyediaan prasarana projek menaik taraf jalan utama di Kampung Baru dan pembangunan semula Pasar Raja Bot melibatkan 1,527 penjaja yang sedang giat dijalankan," katanya pada persidangan Dewan Negara di sini, Selasa.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Firdaus Abdullah yang ingin tahu usaha terkini dan kemajuan yang dicapai PKB, sejak ia ditubuhkan.

Tengku Adnan menjelaskan sesi turun padang itu bertujuan bertemu semua pemilik dan pewaris tanah melibatkan tujuh kampung dengan 1,381 lot tanah untuk memberi penjelasan mengenai usaha kerajaan membangunkan semula Kampung Baru. "Sehingga akhir Ogos 2013, empat sesi 'rundingan' khas dilakukan berupa sesi pemudahcaraan PKB melibatkan tujuh siri perbincangan prospek hartanah antara pemilik tanah dengan pemaju berpotensi.

"Hasil turun padang di tiga kampung iaitu Kampung Periuk, Kampung Ujong Pasir dan Kampung Paya didapati penerimaannya amat positif dalam kalangan penduduk dan pewaris tanah. "Sesi turun padang seterusnya akan dibuat di empat kampung lagi iaitu Kampung Paya, Kampung Atas A, Kampung Atas B dan Kampung Pindah," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Cedera Ditembak Perompak

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain