suria

10 Sekolah Memandu Saman Kerajaan, Empat Yang Lain Dakwa BL1M Menyalahi Undang-Undang

KUALA LUMPUR: 10 akademi dan sekolah memandu mengemukakan saman kerajaan Peersekutuan, Ketua Pengrah Jabatan Pengangkutan Jalan dan tiga yang lain berhubung program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M).

Di bawah program BL1M, mereka yang berminat boleh mendapatkan lesen motosikal dengan hanya membayar yuran sebanyak RM199 kepada My E.G. Services Sdn Bhd.

Daripada jumlah tersebut, akademi memandu yang melatih calon lebih daripada 300 orang akan mendapat RM130 sementara mereka yang kurang pelajar akan mendapat RM150.

Mereka mendakwa mereka tidak pernah memberi persetujuan berhubung penglibatan mereka dalam program berkenaan dan membantah pelaksanaan program BL1M yang didakwa menyebabkan mereka mengalami kerugian.

Mereka adalah ahli Persatuan Institut Memandu Malaysia (PIMA).

Mereka menamakan bekas Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Solah Mat Hassan, Pengerusi Sekretariat Hal Ehwal Bandar (SHEB) Pemuda Umno, Tengku Azman Tengku Zainol Abidin syarikat konsesi perkhidmatan E-kerajaan My E.G Services Bhd, kerajaan Persekutuan sebagai defendan.

Hakim Mahkamah Tinggi, Yeoh Wee Siam telah menetapkan 23 Oktober ini untuk pengurusan kes saman berkenaan.

Dalam saman yang difailkan pada 15 Ogos lalu, plaintif menuntut deklarasi bahawa program BL1M, yang diperkenalkan oleh SHEB adalah menyalahi undang-undang.

Mereka memohon satu injuksi untuk menghalang Tengku Azman dan My E.G. Services daripada melaksanakan program tersebut dalam apa jua cara.

Selain itu, mereka meminta defendan membayar ganti rugi, kos dan kadar faedah kepada mereka.

Artikel Sebelum

Warga Emas Cedera Ditembak Perompak

Artikel Lain