Beri Tumpuan Terhadap Kualiti Sekolah Kebangsaan Terlebih Dahulu - Saifuddin Abdullah - Semasa | mStar

Beri Tumpuan Terhadap Kualiti Sekolah Kebangsaan Terlebih Dahulu - Saifuddin Abdullah

KUALA LUMPUR: Sistem pendidikan tunggal dan satu aliran mungkin satu keadaan yang ideal, tetapi masalah kualiti di sekolah kebangsaan perlu diberi perhatian terlebih dahulu, kata Datuk Saifuddin Abdullah.

"Perpaduan adalah penting dan pendidikan adalah satu platform penting untuk memupuknya di kalangan orang muda, tetapi kita perlu mendapatkan keutamaan yang betul. Kualiti sekolah perlu ditingkatkan," kata ahli Majlis Tertinggi Umno ini pada Ahad.

Beliau menjawab soalan mengenai sama ada menghapuskan sekolah vernakular baik untuk perpaduan pada Sidang Kemuncak Pemimpin Pelajar Malaysia Ketujuh, Ahad.

Beliau percaya ramai ibu bapa menghantar anak-anak mereka ke sekolah vernakular Cina kerana kehebatan mereka dalam mata pelajaran Matematik dan Sains.

"Terdapat faktor daya tolak dan tarik mengapa ibu bapa bukan-Melayu tidak menghantar anak-anak mereka ke sekolah-sekolah kebangsaan. Ini, paling utama adalah mengenai kualiti," katanya sambil menambah ibu bapa Melayu juga menghantar anak-anak mereka ke sekolah Cina.

Dianggarkan 80,000 pelajar bukan Cina sedang belajar di sekolah-sekolah Cina di negara ini.

Beliau juga percaya bahawa banyak sekolah kebangsaan akan menjadi seperti Sekolah Agama.

Dia juga berkata ramai ibu bapa menghantar anak-anak mereka ke sekolah agama swasta, yang beliau percaya adalah lebih terbuka dan progresif daripada sekolah kebangsaan.

"Keputusan di sekolah-sekolah ini adalah baik dan mereka lebih aktif dalam aktiviti ko-kurikulum," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Ideas Wan Saiful Wan Jan berkata rakyat perlu diberi pilihan tentang sekolah yang mereka ingin pergi.

"Saya percaya tentang keperluan untuk membuat pilihan. Dalam mempunyai pilihan itu, kita perlu memastikan bahawa kita tidak berpecah belah," katanya.

Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong berkata rakyat perlu keluar daripada pemikiran bahawa pendidikan adalah satu-satunya jalan untuk memupuk perpaduan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Pengawal Peribadi Bersenjata Dikehendaki

default image

'Saya Bukan Gengster' - Ketua Pemuda MIC

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!