Polis Malaysia Tahan Suspek Bunuh Dari Singapura - Semasa | mStar

Polis Malaysia Tahan Suspek Bunuh Dari Singapura

KUALA LUMPUR: Suspek dua pembunuhan warga Singapura, Iskandar Rahmat, 34, telah ditangkap di Johor Baru malam Jumaat oleh pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Iskandar, seorang sarjan kanan kakitangan dari balai polis Bedok di Singapura, membunuh dua orang pada Rabu lalu sebelum melarikan diri ke Malaysia.

'The Straits Times' melaporkan bahawa dia merentasi sempadan menaiki skuter sejurus selepas pukul 11 ​​malam hari Rabu, dan ditahan di restoran Danga Bay di Johor lewat malam Jumaat.

Akhbar Singapura berkata Iskandar sedang berhutang, mempunyai masalah peribadi domestik dan telah menghadapi proses dalaman tatatertib.

Menurut laporan Bernama, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Hadi Ho Abdullah berkata, suspek akan diekstradisi pada Sabtu.

"PDRM akan menyerahkan suspek kepada Pasukan Polis Singapura (SPF) hari ini," katanya kepada Bernama.

Hadi berkata berdasarkan laporan yang disediakan SPF untuk PDRM, suspek dipercayai telah memasuki Malaysia melalui Woodlands menaiki motosikal pada malam Rabu.

Beliau berkata, maklumat terperinci yang disediakan oleh SPF telah membolehkan PDRM mengenal pasti dan menangkap lelaki itu.

"PDRM sentiasa bersedia untuk membantu pasukan polis di mana-mana negara-negara jiran untuk menangkap suspek jenayah.

"Kita tidak mahu mana-mana penjenayah antarabangsa menjadikan Malaysia sebagai tempat persembunyian mereka," katanya.

Sementara itu, SPF dalam satu kenyataan di Singapura berterima kasih kepada PDRM atas sokongan dan bantuan dalam kes itu.

Penangkapan suspek adalah tidak mustahil melalui kerjasama erat antara pasukan polis di kedua-dua negara, kata kenyataan itu.

Pemilik bengkel kenderaan Tan Boon Sin, 67, dan anak sulungnya ditemui mati dibunuh pada petang Rabu.

Artikel Berikut

Polis Rampas Dadah Bernilai RM8.5 Juta

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Jangan cuba ugut FAM!