Perkeso Akan Kendali Penguatkuasaan Bagi Majikan Tidak Daftar Pekerja - Semasa | mStar

Perkeso Akan Kendali Penguatkuasaan Bagi Majikan Tidak Daftar Pekerja

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan mengendalikan operasi penguatkuasaan di seluruh negara terhadap majikan yang tidak mendaftarkan pekerjanya, kata ketua pegawai eksekutifnya, Datuk K. Selvarajah.

Beliau berkata, tarikh akhir untuk mendaftar ialah pada 1 September, dan tindakan akan dibuat selepas itu bagi mereka gagal mendaftar.

Bagaimanapun, beliau berkata, Perkeso akan memulakan program pendidikan keselamatan sosial pada Julai dan Ogos untuk memupuk kesedaran di kalangan majikan seperti faedah dan jenis perlindungan yang ditawarkan kepada pekerja mereka.

“Sepanjang dua bulan ini, kami tidak akan mengambil tindakan terhadap majikan sekiranya mereka dengan sukarela mendaftarkan pekerja mereka sebelum 1 September.

“Bagaimanapun, mereka masih perlu membuat caruman Socso untuk pekerja mereka,” katanya pada Isnin.

Beliau berkata, kira-kira 300 pegawai akan pergi ke premis-premis untuk mengenal pasti majikan yang gagal untuk mendaftarkan pekerja mereka dan akan mengeluarkan isu serta-merta selepas tarikh akhir 1 September.

Berhubung isu yang berkaitan, Selvarajah berkata, seramai 5,128 majikan dikenakan kompaun berjumlah RM3.22 juta tahun lepas di atas kegagalan mereka untuk mendaftarkan pekerja mereka termasuk lewat menghantar permohonan laporan kemalangan.

Beliau menambah, 3,326 majikan dikenakan kompaun berjumlah RM2.95 juta manakala 1,802 yang lain dikenakan denda RM265,960 yang didakwa.

Setakat Mei tahun ini, beliau berkata, kompaun berjumlah RM331,025 dikeluarkan kepada majikan yang ingkar, manakala denda dengan RM71,950 dikeluarkan terhadap 564 majikan yang didakwa.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain