Titah Agong Bukan Satu Arahan Hanya Sekadar Prinsip - Anwar - Semasa | mStar

Titah Agong Bukan Satu Arahan Hanya Sekadar Prinsip - Anwar

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah bukan satu arahan yang perlu dipatuhi serta tidak boleh dipertikaikan.

Menurut Anwar, berdasarkan amalan demokrasi, Yang di-Pertuan Agong akan bertitah berdasarkan usul dan nasihat Perdana Menteri bagi pihak kerajaan.

"Kalau titah tuanku itu sebagai arahan ia tidak ada perbahasan. Tapi berdasarkan prinsip dalam negara demokrasi, titah baginda itu diberi pertimbangan untuk dibahaskan.

"Ia bukan arahan. Tapi kalau menyentuh mengenai keamanan seperti jangan langgar undang-undang...itu satu prinsip.

"Soal lain ialah mengenai dasar yang boleh dibahas, dipertikai dan dibantah dari segi hujah yang dikemukakan kerana itu adalah fakta yang dikemukakan oleh pihak kerajaan," katanya ketika ditemui selepas istiadat pembukaan mesyuarat pertama, penggal pertama Parlimen ke-13 di Dewan Rakyat pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai seruan Tuanku Abdul Halim yang bertitah supaya wakil rakyat sentiasa memelihara dan melindungi Perlembagaan Persekutuan serta tidak melakukan perbuatan yang boleh memusnahkan negara.

Menurut Seri Paduka, sebuah negara yang musnah akibat persengketaan atau mengalami kejatuhan ekonomi belum tentu dapat dibangunkan semula dalam tempoh yang singkat.

Mengulas mengenai titah Seri Paduka yang menyeru supaya semua pihak menerima dan menghormati keputusan Pilihan Raya Umum ke-13, Ahli Parlimen Permatang Pauh itu bagaimanapun berkata perkara itu turut merupakan usul yang boleh dipertikai dan dibahaskan.

"Agong bertitah berdasarkan usul yang dibawa Perdana Menteri untuk pertimbangan Parlimen.

"Kita akan pertimbangkan dan kita bahas supaya Agong juga akan dapat maklumat tentang penipuan besar dan kecurangan besar semasa PRU," katanya lagi.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain