MPP Arah Kerja Jambatan Kedua P.Pinang Dihentikan Serta-Merta

GEORGE TOWN: Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) pada Jumaat mengarahkan kerja pembinaan di tapak berlakunya runtuhan tanjakan konkrit di susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang dihentikan serta-merta kerana membahayakan keselamatan orang awam.

Pengarah Kejuruteraan MPPP, Addnan Mohd Razali berkata, kontraktor terlibat juga diarah mengambil langkah untuk membaik pulih keadaan di tapak berlaku runtuhan berkenaan.

"Struktur landasan tersebut telah runtuh ke atas jalan awam malam tadi (Khamis) dan ia membahayakan keselamatan orang awam," katanya dalam satu kenyataan yang diedarkan kepada media di tempat kejadian di sini, Jumaat.

MPPP menghantar surat pemberitahuan mengenai pemberhentian kerja itu kepada Jambatan Kedua Sdn bhd dan Lembaga Lebuhraya Malaysia pada Jumaat.

Sementara itu, Ketua Menteri, Lim Guan Eng ketika melawat tempat kejadian berkata arahan berhenti kerja itu tidak bertempoh dan akan tamat selepas kontraktor dapat menjamin keselamatan orang ramai.

"Tragedi ini berlaku atas masalah kejuruteraan dan kita harus mempunyai seorang jurutera yang boleh mengetuai kerja-kerja mencari dan menyelamat.

"Tetapi sehingga hari ini, usaha menyelamat mangsa telah gagal dan setakat ini hanya kerja pembersihan kerana usaha untuk menyelamatkan mangsa amat tipis," katanya. - BERNAMA

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia