Dua Lelaki Mengaku Tidak Bersalah Merusuh Pada Hari Pengundian - Semasa | mStar

Dua Lelaki Mengaku Tidak Bersalah Merusuh Pada Hari Pengundian

KLANG: Dua lelaki yang dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini pada Jumaat mengaku tidak bersalah atas tuduhan terlibat dalam satu rusuhan di Jalan Mesra, Pandamaran Pelabuhan Klang pada hari pengundian pilihan raya umum ke-13 Ahad lepas.

Lim Siong Kuan, 32, dan Yap Kwee Heng, 36, bersama beberapa orang lagi yang masih bebas, didakwa terlibat dalam rusuhan dan memiliki topi keledar serta besi yang digunakan sebagai senjata untuk memecahkan cermin sebuah bas syarikat City Liner Sdn Bhd pada pukul 4.30 petang, 5 Mei lepas.

Lim dan Yap dituduh mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Yap juga didakwa melakukan khianat pada tempat dan waktu yang sama iaitu memecahkan cermin bas City Liner itu yang mengakibatkan kerugian RM5,000.

Pertuduhan dibuat menurut Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Pendakwa Raya Farah Wahida Md Noor meminta mahkamah mengenakan ikat jamin RM5,000 bagi setiap pertuduhan bagi Yap dan RM5,000 bagi Lim.

Bagaimanapun, kedua-dua mereka, yang diwakili peguam R.Ramesh memohon mahkamah mengurangkan wang jaminan itu bagi memastikan tertuduh hadir ke mahkamah dan mahkamah boleh mengarahkan mereka melaporkan diri di balai polis berdekatan dalam tempoh tertentu.

Beliau berkata Yap yang telah berkahwin dan mempunyai tiga anak bekerja sebagai juruteknik penyaman udara dengan pendapatan bulanan RM3,000 manakala Lim juga telah berkahwin dan mempunyai tiga anak merupakan seorang peniaga peralatan sembahyang dengan pendapatan bulanan antara RM3,000 dan RM4,000.

Ramesh memohon jaminan RM1,000 bagi setiap tertuduh dan tertuduh telah memberikan kerjasama kepada polis dalam sisatan.

Bagaimanapun, Farah Wahida berkata jaminan terlalu rendah tidak dapat menjamin kehadiran tertuduh di mahkamah.

Majistret Maslina Mohamed kemudian menetapkan jaminan RM3,000 bagi pertuduhan ke atas Yap mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan RM2,000 bagi setiap tertuduh untuk kes menurut Seksyen 148 kanun yang sama selain perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap minggu.

Beliau juga menetapkan tarikh sebutan semula kes itu pada 19 Jun ini. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Artikel Lain