Enam DUN 'Hitam' Kedah Mungkin Jatuh Ke Tangan BN - Kajian MPN - Semasa | mStar

Enam DUN 'Hitam' Kedah Mungkin Jatuh Ke Tangan BN - Kajian MPN

Dr Rohana Yusof
Dr Rohana Yusof

KUALA LUMPUR Barisan Nasional (BN) dijangka akan menguasai enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kedah yang dikatakan kubu kuat pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), menurut kajian Majlis Profesor Negara (MPN).

Profesor Madya Dr Rohana Yusof dari Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata kajian di enam kawasan berkenaan menunjukkan petanda positif kepada BN berdasarkan beberapa petunjuk terutama berkaitan dengan penerimaan terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

DUN terbabit ialah Bakar Arang, Bakar Bata, Kubang Rotan, Sidam, Lunas, dan Bukit Selambau. Kajian melibatkan 1,000 responden campuran pengundi Melayu, Cina dan India dilakukan pada Mac lepas.

"Kajian menunjukkan pengundi Melayu sebanyak 57 peratus mahukan BN kekal sebagai Kerajaan Persekutuan, pengundi India 62 peratus dan 39 peratus pengundi Cina.

"Peratusan sebegitu di 'kawasan hitam' BN ini dianggap satu ia petanda baik," katanya ketika membentangkan kertas kajian pada sesi kedua Wacana PRU13 'Putrajaya Milik Siapa? Antara Dasar, Isu dan Calon' di sini, Ahad.

Menurut Rohana, 73 peratus pengundi Melayu berpuas hati terhadap pentadbiran negara manakala pengundi India 52 peratus dan pengundi Cina 32 peratus.

"Dari segi kepuasan hati responden terhadap prestasi Najib, 76 peratus pengundi Melayu berpuas hati manakala pengundi India sebanyak 60 peratus dan pengundi Cina 38 peratus.

"Bagi Datuk Seri Azizan pula sebanyak 61 peratus di kalangan pengundi Melayu, 32 peratus pengundi Cina dan 53 peratus pengundi India berpuas hati terhadap prestasi Menteri Besar itu," katanya.

Katanya 42 peratus pengundi Melayu mahu kerajaan negeri dikekalkan, pengundi Cina 49 peratus dan pengundi India 51 peratus.

Rohana berkata antara faktor yang menyebabkan sokongan pengundi Melayu dan India meningkat di enam kawasan itu adalah disebabkan program transformasi yang dilaksanakan kerajaan BN terutama dalam usaha mengurangkan beban sara hidup. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain