Konsesi Air Selangor Mahu Berunding - MB - Semasa | mStar

Konsesi Air Selangor Mahu Berunding - MB

KLANG: Empat syarikat pemegang konsesi air di Selangor pada dasarnya tidak menolak tawaran awal kerajaan negeri untuk mengambil alih industri air di negeri itu, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurutnya, kesemua syarikat pemegang konsesi itu sanggup mengadakan perbincangan dengan kerajaan negeri bagi memuktamadkan cadangan pengambilalihan itu.

"Pemegang konsesi mahu mendapat penjelasan berkenaan isu-isu tertentu berhubung penentuan penilaian aset.

"Secara ringkas, tidak ada mana-mana pemegang konsensi menolak tawaran awal kerajaan negeri (mengambil alih aset mereka)," katanya kepada pemberita selepas melawat pusat sebuah dialisis di Taman Sri Andalas, di sini, Isnin.

Pada 20 Februari lepas, jawatankuasa exco kerajaan negeri Selangor membenarkan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) membuat tawaran bernilai RM9.65 bilion untuk memulakan proses pengambilalihan empat syarikat pemegang konsesi itu.

Empat syarikat tersebut itu ialah ialah Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd, Konsortium Abass Sdn Bhd dan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holding (Splash). BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo