Majikan Kecil, Sederhana Disaran Mohon Lanjut Tarikh Laksana Gaji Minimum - Semasa | mStar

Majikan Kecil, Sederhana Disaran Mohon Lanjut Tarikh Laksana Gaji Minimum

KUALA LUMPUR: Majikan kecil dan sederhana yang tidak berupaya melaksanakan gaji minimum, disaran memohon agar diberi lanjutan tarikh pelaksanaan Perintah Gaji Minimum 2012, yang berkuat kuasa sejak 1 Januari lepas.

Majlis Perundingan Gaji Negara dalam satu kenyataan pada Rabu berkata, permohonan itu perlu dibuat secara individu kepada urus setia majlis, yang hanya akan mempertimbang pelanjutan tarikh bagi penstrukturan semula gaji pekerja asing.

Menurut kenyataan itu, bagi pekerja tempatan, majikan perlu membayar kadar gaji minimum RM900 sebulan bagi Semenanjung manakala RM800 sebulan di Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan mulai tarikh ia dikuat kuasa.

Sehubungan itu, majikan yang memohon pelanjutan tarikh tersebut tidak dibenar membuat potongan levi dan kos penginapan daripada gaji pekerja.

Kenyataan itu menyebut majikan yang telah melaksana pembayaran gaji minimum namun berdepan masalah pembayaran dinasihat memohon kepada Jabatan Tenaga Kerja untuk memotong bayaran levi dan kos penginapan daripada gaji pekerja.

Majlis Perundingan Gaji Negara turut menyatakan pemotongan kos penginapan tidak tertakluk bagi sektor perladangan, dan majikan yang telah melaksanakan gaji minimum tidak dibenar memohon pelanjutan tarikh penguatkuasaan itu.

Kenyataan itu juga menyebut pelaksanaan gaji minimum akan diteruskan kecuali bagi majikan yang diluluskan permohonan rayuan pelanjutan tarikh tersebut. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain