Malaysia Gesa Tumpu Perlindungan Orang Awam Di Kawasan Konflik - Semasa | mStar

Malaysia Gesa Tumpu Perlindungan Orang Awam Di Kawasan Konflik

KUALA LUMPUR: Malaysia menggesa lebih penekanan dan tumpuan diberikan kepada pelaporan dan pemantauan terhadap perlindungan orang awam terutamanya di Palestin dan Syria.

Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Datuk Hussein Haniff berkata pelaporan dan pemantauan itu mesti berasaskan penandaaras dan petunjuk prestasi utama digariskan yang boleh dilaporkan kepada Majlis Keselamatan secara tetap.

Merujuk kepada situasi di Palestin, Hussein berkata, ia adalah antara serangan terburuk ke atas orang awam tidak bersalah oleh Israel yang terbukti telah melanggar Perkara 4 Konvensyen Geneva dan kemanusiaan serta undang-undang hak asasi manusia.

"Dilaporkan biasanya 84 peratus kematian daripada penggunaan senjata peledak di kawasan penempatan ialah orang awam," katanya.

Hussein berkata demikian dalam ucapan pada Debat mengenai Perlindungan Orang Awam Dalam Konflik Bersenjata di Majlis Keselamatan PBB di New York pada Selasa.

Teks ucapan beliau dihantar ke Bernama di sini pada Rabu.

Hussein berkata, Malaysia juga terus bimbang dengan jumlah kematian orang awam dalam tempoh 23 bulan konflik di Syria yang setakat ini telah meragut nyawa kira-kira 70,000 orang.

"Malaysia mengutuk serangan sewenang-wenangnya oleh pihak-pihak terbabit ke atas kawasan penempatan orang awam, mengetahui serangan itu akan mengakibatkan kematian orang awam," katanya.

Bagi pihak Malaysia, Hussein menggesa pihak-pihak terlibat supaya mematuhi dan berpegang kepada semangat Pernyataan Bersama Kumpulan Tindakan bagi Syria di Geneva pada 30 Jun, 2012.

Duta itu berkata, Malaysia bersetuju ketetapan mandat perlindungan orang awam digariskan Majlis Keselamatan bagi operasi misi keamanan adalah amat penting dalam membendung keganasan dilakukan terhadap orang awam.

Beliau berkata, ketua-ketua misi perlu memastikan misi mereka terutamanya dengan mandat melindungi orang awam, melaksanakan tugas dan tenggungjawab mereka tanpa prejudis.

Hussein berkata, Malaysia telah menyumbang kepada banyak operasi misi pengaman PBB sejak 1960 seperti Pasukan Tentera Sementara PBB di Lubnan (UNIFIL), Misi PBB bagi Referendum di Barat Sahara (MINURSO), Misi PBB di Republik Selatan Sudan (UNMISS) dan Operasi Hibrid PBB di Darfur (UNAMID).

Duta itu juga menegaskan dunia tidak boleh tutup mata dalam isu pelindungan orang awam di kawasan konflik.

"Sungguhpun kita kesal dengan pembunuhan orang awam, Majlis ini patut tanya sekiranya kita telah berbuat sepatutnya untuk melindungi orang awam kerana dunia akan menghakimi apa yang telah kita lakukan dan apa yang kita tidak lakukan untuk melindungi orang awam yang tidak bersalah," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Malaysia Kutuk Ujian Nuklear Korea Utara

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain