RM20 Juta Projek MRT Telah Diagihkan Kepada Kontraktor Bumiputera - Semasa | mStar

RM20 Juta Projek MRT Telah Diagihkan Kepada Kontraktor Bumiputera

KUALA LUMPUR: Beberapa projek Transit Pantas Massa (MRT)bernilai kira-kira RM20 juta telah diagihkan kepada kontraktor Bumiputera pada 29 Januari lepas.

Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Datuk Mokhtar Samad berkata pengagihan dihasilkan melalui cabutan undi antara 500 kontraktor kelas D,E dan F.

"Hasil undian telah mewujudkan 44 jenis kerja dan projek yang keseluruhannya bernilai RM20 juta kepada kontraktor yang terpilih."

"Projek yang telah diagihkan itu melibatkan kerja-kerja landskap, pagar, parit, membaik pulih bangunan MRT sedia ada dan sebagainya," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

"Persatuan ingin mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada MRT Corp yang sudah memulakan langkah prihatin kepada nasib kontraktor Bumiputera bersesuaian dengan transformasi Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) supaya tidak meminggirkan anak tempatan Melayu dalam sebarang projek pembangunan," katanya.

Projek MRT, yang dikendalikan MRT Corp bernilai RM20 bilion, yang mana RM250 juta daripadanya diperuntukkan kerajaan untuk diagihkan kepada kontraktor Bumiputera Kelas D, E, dan F yang berdaftar dengan Persatuan Khidmat Kontraktor, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) dan terletak di kawasan pakej berkenaan.

Sebelum ini, adalah dilaporkan, daripada jumlah RM250 juta itu, 12 kontrak kecil bernilai RM15 juta telah diagihkan manakala lebih daripada 50 kontrak kecil bernilai keseluruhan RM235 juta masih belum diagihkan.

Mokhtar berkata persatuan turut berharap agar baki projek itu juga dapat diagihkan kepada kontraktor Melayu supaya terus diberi peluang dan tidak dipinggirkan dalam bersama-sama membangunkan negara. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain