Anwar, Khairy Capai Penyelesaian Luar Mahkamah - Semasa | mStar

Anwar, Khairy Capai Penyelesaian Luar Mahkamah

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mencapai penyelesaian dalam saman fitnah terhadap Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Hakim Mahkamah Tinggi, Hakim Su Geok Yiam merekodkan penyelesaian di luar mahkamah di sini Rabu.

Anwar memfailkan saman pada 7 September 2007, mendakwa Khairy, yang ketika itu Naib Ketua Pemuda Umno, telah membuat kenyataan untuk merosakkan kerjaya politik beliau.

Hakim Su juga berkata tidak akan ada perintah mengenai kos.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak-pihak ini dengan mempercepatkan perbicaraan dengan itu mahkamah boleh menggunakan masa untuk kes-kes lain," kata Hakim Su, yang mendengar perbicaraan fitnah pada Selasa.

Di bawah terma-terma penyelesaian, Khairy telah bersedia untuk mengatakan dia tidak berkata perkataan yang menyinggung perasaan di satu ceramah di Kuala Kangsar pada 1 Ogos 2007 yang ditohmahkan bahawa Anwar adalah "pengkhianat Melayu" dan bahawa pemimpin PKR adalah boneka "Amerika Syarikat dan Yahudi ".

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Anwar, 65, berkata beliau telah menyaman Khairy selepas kandungan transkrip rakaman ucapan politik Khairy di Kuala Kangsar yang telah dibekalkan kepadanya.

Beliau menambah bahawa beliau berpuas hati dengan penjelasan Khairy mengenai perkara itu bahawa dia tidak berkata kata-kata kesat.

Anwar telah memberi keterangan pada Selasa bahawa reputasi profesional dan peribadi beliau telah tercemar berikutan kenyataan didakwa fitnah yang dibuat oleh Khairy pada ceramahnya.

Dalam samannya, Anwar telah mendakwa bahawa Khairy, telah memfitnahnya pada satu majlis politik di Kuala Kangsar, Perak, pada Ogos 2007.

Beliau mendakwa penyata fitnah telah dibawa oleh media cetak dan elektronik dalam negara pada 3 Ogos 2007, dan menggambarkan beliau sebagai seorang ahli politik yang tidak boleh dipercayai oleh orang Melayu, yang tidak memberi kepentingan kepada perjuangan orang Melayu dan mereka hak, dan bahawa beliau mampu mengkhianati perjuangan dan hak-hak Melayu hanya untuk mendapatkan sokongan bukan Melayu di negara ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain