Pusat Asean-India Akan Ditubuhkan - Semasa | mStar

Pusat Asean-India Akan Ditubuhkan

NEW DELHI: Sebuah Pusat Asean-India akan ditubuhkan di sebalik kerjasama yang terus diperkukuhkan dalam perkumpulan itu dengan ikatan hubungan terus ditingkatkan kepada perkongsian strategik.

Pusat berkenaan akan diwujudkan menggunakan keupayaan sedia ada, menurut Kenyataan Wawasan yang dikeluarkan pada sidang Kemuncak Peringatan Asean-India di sini hari ini.

"India akan menyokong dan bekerjasama rapat dengan Asean untuk merealisasikan Komuniti Asean pada 2015, terdiri daripada tiga tonggak, iaitu Komuniti Politik-Keselamatan Asean, Komuniti Ekonomi Asean dan Komuniti Sosio-Budaya Asean," menurut kenyataan itu.

Difahamkan pusat itu akan ditempatkan di ibu negara India, New Delhi.

Pusat seumpama itu telahpun diwujudkan sebelum ini dengan rakan Asean yang lain, misalnya Jepun. Pusat Asean-Jepun terletak di Shimbashi, Tokyo.

Pusat itu bertindak sebagai pusat promosi Asean bagi perdagangan, pelaburan, pelancongan dan budaya.

India dan 10 negara anggota perkumpulan itu dihuni kira-kira 1.8 bilion penduduk dengan gabungan Keluaran Negara Kasar berjumlah US$3 trilion.

Dalam kenyataan itu, perkumpulan itu turut berkata mereka komited untuk menjalin kerjasama keselamatan dan perkongsian maklumat yang lebih hebat dalam bentuk dialog keselamatan tetap dan di peringkat tinggi untuk terus menangani cabaran keselamatan yang nyata.

Ini termasuk jenayah rentas negara dan memperkukuhkan pelaksanaan secara berkesan Deklarasi Bersama Asean-India untuk Memerangi Keganasan Antarabangsa.

"Kami komited untuk memperkukuhkan kerjasama bagi memastikan keselamatan maritim dan kebebasan pelayaran, serta keselamatan laluan di laut kepada pergerakan perdagangan tanpa belenggu," menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut menyebut kedua-dua pihak komited untuk mencapai sasaran US$100 bilion bagi perdagangan Asean-India menjelang 2015, dan menjangkakan paras bebas tarif akan meningkat mengatasi tahap sedia ada dalam tahun-tahun mendatang".

India menjadi rakan dialog sektoral perkumpulan itu sejak 1992.

Hubungan itu dipertingkatkan kepada perkongsian dialog sepenuhnya pada 1995. Sejak 2002, kedua-dua pihak mengadakan sidang kemuncak tahunan.

Rangka kerja perjanjian mengenai kerjasama ekonomi yang menyeluruh dimeterai pada 2003 dan perjanjian mengenai perdagangan barangan pula pada 2009.

Perjanjian mengenai perkhidmatan dan pelaburan dijadual ditandatangani pada Ogos 2013. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain