Yuran Pembantu Rumah Perlu Munasabah - Subramaniam

KUALA LUMPUR: Bayaran yuran kepada agensi pembantu rumah tidak boleh terlalu mahal, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subramaniam pada Sabtu.

"Bagi jangka panjang, saya bersetuju bahawa kuasa pasaran sebenarnya perlu menentukan yuran itu, tetapi pada masa yang sama mereka perlu munasabah dan relevan kepada keperluan rakyat," katanya selepas melancarkan Konvensyen Sai Baba Dunia pertama di bangunan Maha Mariammaman.

Subramaniam berkata, beberapa agensi mempunyai yuran setinggi RM12,000 setiap pembantu rumah, terlalu mahal bagi kebanyakan penduduk tempatan.

Kerajaan Malaysia dan Indonesia sebelum ini bersetuju untuk sekali yuran RM4, 511 kepada agensi untuk setiap pembantu rumah.

Bagaimanapun, banyak agensi melihat yuran itu terlalu rendah, yang menyebabkan kedua-dua kerajaan mengkaji semula bayaran berkenaan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

11 Suspek Kes Rogol Diburu Di P. Pinang

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain