suria

14 Juta Wanita Digesa Salur Cadangan, Harapan Untuk Program Gagasan Aspirasi Wanita

JOHOR BAHARU: Lebih 14 juta wanita di negara ini digesa memainkan peranan dengan menyalurkan pelbagai cadangan, harapan mahupun aspirasi bagi menjayakan Program Gagasan Aspirasi Wanita anjuran Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga Malaysia (MPWK).

Pengerusinya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata cadangan, harapan mahupun aspirasi wanita dari peringkat akar umbi itu boleh disalurkan kepada ketua MPWK yang ada di setiap kawasan Parlimen atau pemimpin Wanita Barisan Nasional (BN) di kawasan masing-masing.

"Program ini sudah dimulakan bulan lepas dengan kutipan cadangan, harapan mahupun aspirasi itu dilakukan dalam jangka masa dua hingga tiga bulan sebelum diserah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Aspirasi Wanita Zon Selatan 2012, di sini, Jumaat.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Kebajikan Masyarakat dan Kesihatan Johor Dr Robia Kosai dan Ketua Wanita Umno Johor Datuk Sharifah Azizah Syed Mohd Zain.

Shahrizat yang juga Ketua Wanita Umno berkata MPWK mempunyai hasrat yang tinggi untuk menjayakan program berkenaan memandangkan tuntutan realiti hari ini memerlukan sumbangan wanita bagi membolehkan Malaysia berdaya saing dengan negara luar.

Shahrizat berkata sebagai permulaan, para wanita perlu menyalurkan cadangan, harapan mahupun aspirasi tersebut secara bertulis dengan mengunjungi MPWK atau pemimpin wanita BN di setiap Parlimen atau menerusi laman sosial yang siap dibangunkan, Januari depan.

"Langkah pengumpulan cadangan sudah bermula dengan penganjuran Program Gagasan Aspirasi Wanita Zon Tengah, Utara, Timur dan Selatan hari ini sebelum ke Sabah dan Sarawak.

"Sehubungan itu, saya gesa mana-mana wanita yang sekian lama tidak mempunyai tempat untuk meluahkan perasaan bagi memperbaiki diri sendiri, silalah hubungi MPWK yang wujud berhampiran mereka," katanya. -BERNAMA

Artikel Lain